Katalonijas prezidents vēlas pirmstermiņa vēlēšanas - tas turpinātu neatkarības centienus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas ziemeļaustrumos esošā Katalonijas autonomā reģiona prezidents Arturs Mass otrdien paziņoja, ka vēlas sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas šajā reģionā, turpinot reģiona neatkarības centienus.

Reģionālās vēlēšanas, kurās būtu kopīgi kandidātu saraksti no visām neatkarību atbalstošajām partijām, ir «vienīgais» ceļš ļaut katalāņiem paust savu viedokli pēc 9.novembrī notikušā simboliskā neatkarības referenduma, pret kuru bija Spānijas centrālā valdība, piebilda Mass.

Šīs vēlēšanas būtu daļa no sešpakāpju procesa, kura mērķis ir izveidot neatkarīgu valsti un kurš tiktu pabeigts pirms 2016.gada beigām. Mass par šo procesu paziņoja, pēc simboliskā neatkarības referenduma sakot runu Barselonā par Katalonijas nākotni.

«Ir pienācis brīdis izmantot vienīgo instrumentu, kas mums ir palicis, lai varētu sarīkot konsultācijas,» sacīja Mass, uzrunājot 3000 cilvēkus, kas viņam bieži aplaudēja.

«Kad esam tikuši tik tālu, būtu nesaprotami, ja mēs tagad apstātos uz iesāktā ceļa. Mums precīzi jāzina, vai Katalonijā ir vai nav skaidrs vairākums par [savu] valsti,» sacīja Mass.

Katalonijas prezidents neminēja datumu, kad tiktu sarīkotas pirmstermiņa vēlēšanas. Kārtējās reģionālās vēlēšanas Katalonijā ir paredzētas tikai 2016.gadā.

Ja kopīgais saraksts par neatkarību iegūs absolūtu vairākumu, tad pēc vēlēšanām izveidotā reģiona valdība informēs Spāniju un starptautisko sabiedrību par «nodomu izveidot valsti Katalonijā», sacīja Mass.

Viņš piebilda, ka jaunā valdība tad sāks sarunas par atdalīšanās nosacījumiem, sagatavos jaunas valsts struktūras un «katalāņu konstitūciju nākotnē».

Pēc šā procesa pabeigšanas Katalonijā tiktu izsludinātas jaunas vēlēšanas, kā arī referendums katalāņu neatkarības vēlmes ratificēšanai, piebilda reģiona prezidents.

«Galīgais lēmums jāpieņem katalāņu tautai, tam jābūt tiešam lēmumam, un to nevar [izlemt] birojos,» sacīja Mass.

Spānijas prokurori piektdien ierosināja lietas pret Masu un diviem citiem Katalonijas valdības locekļiem par simboliskā neatkarības referenduma rīkošanu, kuru bija nolēmusi bloķēt Spānijas Konstitucionālā tiesa pēc centrālās valdības lūguma.

Simboliskajā balsojumā, kuru organizēja brīvprātīgie bez oficiāla vēlētāju saraksta, piedalījās 2,3 miljoni cilvēku - vairāk nekā trešdaļa no reģiona balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Apmēram 80% dalībnieku atbildēja apstiprinoši uz abiem referenduma jautājumiem «Vai gribat, lai Katalonija būtu valsts?» un «Vai jūs gribat, lai šī valsts būtu neatkarīga?».

Mass raksturoja šo balsojumu kā «pilnīgu veiksmi», tomēr Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs nosauca to par «dziļu neveiksmi», jo «divas trešdaļas katalāņu nepievērsa tam uzmanību».

Katalonija, kur dzīvo 7,5 miljoni cilvēku jeb 16% Spānijas iedzīvotāju, ilgi ir bijusi ekonomikas dzinējspēks valstī, kur gandrīz ceturtā daļa iedzīvotāju ir bez darba. Lepni par savu atšķirīgo valodu un kultūru, katalāņi nevēlas pārdalīt savus nodokļus par labu citiem Spānijas reģioniem un uzskata, ka reģionam būs labāk vienam pašam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu