Ungāri protestē pret privāto pensiju «nolaupīšanu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien vairāki tūkstoši ungāru izgāja Budapeštas ielās, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdības plāniem no janvāra nacionalizēt privātos pensiju fondus.

Šādu rīcību protestētāji pielīdzinājuši laupīšanai.

Aptuveni 2000 cilvēku devās gājienā uz centrālo banku un Ungārijas parlamentu, lai protestētu pret likumu, kas ietekmēs aptuveni 60 000 iedzīvotāju.

Jauno likumu pagājušajā nedēļā ierosināja ekonomikas ministrs Mihājs Varga, norādot, ka tā tikšot pasargāti ietaupījumi un pensijas.

Analītiķi apstiprinājuši, ka šādā veidā valdības kasē nonāktu aptuveni 200 miljardi forintu (650 miljoni eiro).

«Viņi vēlas nolaupīt 60 000 cilvēku privātīpašumu. Pēc tam viņi gribēs atņemt jums zobu birstes,» uzrunājot demonstrantus, norādīja viens no runātājiem, kamēr pārējie protestētāji skandēja: «Zagļu banda!»

2011.gadā, gadu pēc Orbāna stāšanās amatā, privātie pensiju fondi jau zaudēja aptuveni 97% klientu, kad tos pārņēma valsts.

36 gadus vecais IT speciālists Balāžs Horvāts, turot plakātu ar uzrakstu «Laupīšana ir laupīšana, pat ja tā ir ierakstīta likumā», ziņu aģentūrai AFP pastāstīja, ka plāns paredz atgriešanos pie nacionalizācijas, līdzīgi kā tas noticis komunistiskā režīma laikā.

«Viņi jau ir iztērējuši naudu no 2011.gadā notikušās laupīšanas, un tagad viņiem vajag pārējo,» piebilda Horvāts.

Mierīgā demonstrācija bija kārtējā pret valdību vērstā pilsoņu protesta akcija kopš oktobra, kad desmitiem tūkstošu ungāru izgāja ielās, protestējot pret plānoto interneta nodokli.

Masu protesta akcijas rezultātā Orbāns no plāna par interneta nodokļa ieviešanu atteicās.

Kopš tā brīža Ungārijā norisinājušās vēl citas protesta akcijas gan pret korupciju Ungārijas nodokļu pārvaldē, gan pret Orbāna īstenoto politiku kopumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu