ASV šokā par Sīrijas režīma veiktajiem uzlidojumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV paziņojušas, ka ir šokētas par Sīrijas armijas otrdien veiktajiem uzlidojumiem Rakas provincei, kuros bojā gāja vismaz 95 cilvēki, un veltījušas bargu kritiku Sīrijas valdībai par tās īstenoto «nepārtraukto slaktiņu».

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada gaisa spēku otrdien veiktie uzlidojumi ir vieni no asiņainākajiem, kopš teroristiskais grupējums «Islāma valsts» (IV) pagājušajā gadā ieņēma Rakas pilsētu un to oficiāli padarīja par savu galvaspilsētu.

Nav precīzas informācijas, cik IV kaujinieki uzlidojumos gājuši bojā, bet sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR) norādījusi, ka puse no nogalinātajiem bijuši civiliedzīvotāji.

ASV Valsts departaments uzlidojumus nosodījis un norādījis, ka Sīrijas režīmam cilvēka dzīvība ir bezvērtīga.

«Mēs esam šokā, saņemot ziņas, ka Asada režīma veiktajos uzlidojumos Rakai bojā gājuši dučiem civiliedzīvotāju un iznīcināti dzīvojamie rajoni,» paziņojusi ASV Valsts departamenta preses pārstāve Džena Psaki. «Asada režīma nepārtrauktais Sīrijas civiliedzīvotāju slaktiņš vēl vairāk norāda uz necieņu pret cilvēka dzīvību.»

Viņa piebilda, ka Asads ir zaudējis savas tiesības vadīt valsti, un kādam par viņa rīcību ir jāuzņemas atbildība.

«Mēs skaidri esam norādījuši, ka Asads tiesības pārvaldīt valsti zaudēja jau pirms ilga laika, un Sīrijas režīmam ir jāatbild par brutalitāti un nežēlību pret tās iedzīvotājiem,» norādīja preses pārstāve.

Psaki arī vainojusi Asada valdību cilvēktiesību pārkāpšanā un starptautisko normu neievērošanā, apsūdzot režīmu «slepkavībās, ķīlnieku sagrābšanā, piespiedu pazušanās, spīdzināšanā, izvarošanā, seksuālajā vardarbībā un mucu bumbu lietošanā, neizvēloties mērķus».

ASV ar 60 citām valstīm izveidojušas koalīciju, kuras mērķis ir cīnīties pret IV kaujiniekiem, kas ieņēmuši teritorijas Irākā un Sīrijā.

Tikmēr ASV prezidents Baraks Obama noraidījis alianses izveidi ar Asada režīmu, norādot, ka šāds pakts radītu pretēju efektu.

Viņš norādīja, ka sazināšanās ar Asada režīmu ir ierobežota, to informējot tikai gadījumos, kad ASV izmanto Sīrijas gaisa telpu operācijām pret IV džihādistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu