Ždanoka uz Briseli aicina «melnajā sarakstā» iekļauto prokremlisko pseidovēsturnieku Djukovu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka uzaicinājusi Latvijas «melnajā sarakstā» iekļauto prokremlisko Krievijas pseidovēsturnieku, fonda «Vēsturiskā atmiņa» direktoru Aleksandru Djukovu uz Briseli. Ždanoka skaidroja, ka Djukovu nākamo pirmdien uz Briseli ielūgusi, lai «viņš prezentētu savu grāmatu par cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā».

Augusta vidū Djukovs gatavojās ierasties Viļņā, kur tika prezentēta viņa grāmata «Holokausta priekšvakarā» - tendenciozs «dokumentu krājums» par 1940. un 1941. gadu Lietuvā, bet Viļņas Starptautiskajā lidostā viņu aizturēja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) darbinieki un nākamajā dienā nosūtīja atpakaļ uz Maskavu. Grāmata Viļņā tika prezentēta bez paša autora līdzdalības.

Augusta nogalē Djukovs vērsās tiesā, lūdzot anulēt Lietuvas robežsargu lēmumu un svītrot attiecīgu ierakstu Iekšlietu ministrijas reģistrā. Kā norādīja prasītājs, lidostā viņam paskaidrots, ka viņš iekļauts tādu personu sarakstā, kuras apdraud vienas vai vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu drošību un sabiedrisko kārtību. Pats Djukovs uzskata, ka tādējādi pārkāpta viņa apziņas brīvība.

Viļņas apgabala administratīvā tiesa prasību noraidījusi kā nepamatotu, atzīstot, ka VSAT Viļņas nodaļas darbinieki lēmumu neļaut Djukovam ierasties Lietuvā pieņēmuši saskaņā ar tiesību aktu prasībām un noteiktajām procedūrām, balstoties uz VSAT informācijas sistēmas datiem, kas liecina, ka viņš ar maijā pieņemtu Lietuvas Migrācijas dienesta lēmumu iekļauts Lietuvai nevēlamu personu sarakstā.

Savukārt kopš 2012.gada marta Djukovs pasludināts par Latvijai nevēlamu personu. Savulaik pēc režisora Edvīna Šnores dokumentālās filmas «Padomju stāsts» noskatīšanās viņš paziņoja, ka vēlas «nogalināt filmas režisoru un aizdedzināt Latvijas vēstniecību», kā arī piedalījās un runāja pasākumā pie Latvijas vēstniecības Maskavā, kurā tika dedzināta un pakārta lelle, paziņojot, ka tas ir minētās filmas režisors.

Persona var tikt iekļauta arī Šengenas zonas aizliegto personu saraksts, kas liedz ieceļošanu zonas valstīs kopumā. Šis saraksts nav publisks, un komentāri par tā saturu parasti netiek sniegti, tāpēc nav zināms, vai Djukovs ir iekļauts visas Šengenas zonā aizliegto personu sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu