Skandaloza intervija: jauns «latviešu» pārītis dodas karot uz Donbasu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Prokremliskais telekanāls «Rossija 24» pārraidījis interviju ar gados jaunu precētu pāri, kas stāsta, ka esot no Latvijas, un tagad dodas karot uz Donbasu Ukrainā. Abi ir karsti pārliecināti, ka jācīnās, jo situācija Ukrainā skaidri atspoguļojot krievvalodīgo tiesības arī Latvijā. Naidīgajā sižetā, kurā atspoguļota «brīvprātīgo» Donbasa karotāju ikdiena, Latvija tiek apsūdzēta valodas, tiesību un citos pārkāpumos.

Sižeta varoņi ir precēts jauniešu pāris Valentīns un Elīna no Rīgas. Valentīns karot Donbasā esot bijis jau vasarā. «Par taisnību» karot rāvusies arī Elīna, taču vīrs tolaik karadarbības karstumā viņu uz turieni vest neriskējis. Tagad «otrajā tūrē» viņa devusies kopā ar Valentīnu.

Abi tiek intervēti autobusā Maskava-Rostova. «Sapņi piepildās,» par nodomu karot par «augstāko taisnību» intervijā saka Elīna, kuru vīrs mīļi saucot par Margo.

Abi - rūdīti «ļimonovieši»

«Rossija 24» žurnālisti stāsta, ka pāris darbojoties tā dēvētajā Ļimonova partijas šūniņā Rīgā. Tur abi «cīnītāji par krievvalodīgo tiesībām» iepazinušies un vēlāk apprecējušies.

Elīna stāsta, ka situācijā Ukrainā ieraudzījusi tiešu atspulgu tām problēmām, ar kādām saskaroties arī krievi Latvijā.

«Es karā Ukrainā neredzu vienkārši pilsoņu karu. Es redzu Rietumu pasaules un krievu pasaules sadursmi. Tas ir tas, par ko es esmu cīnījusies - lai krievu cilvēks varētu justies un būt tas, kas viņš ir. Lai varētu audzināt bērnus savā dzimtajā valodā. Lai viņam vienkārši būtu tiesības uz laimi tur, kur viņš dzīvo.»

Atpakaļceļa uz Latviju abiem nemaz neesot - Valentīns esot izsludināts meklēšanā kā terorists - nelikumīgu bruņotu formējumu biedrs. Arī agrāk viņu Latvijā neesot varējuši uzskatīt par labvēlīgu -

atteicies likt eksāmenu pilsonības iegūšanai latviešu valodā, neesot gribējis arī Baltijas pievienošanu PSRS saukt par okupāciju.

Viņam tāpēc esot tikai Latvijas nepilsoņa pase.

Sūdzas par netaisnīgumu - kā nepilsonis viņš ir cilvēks bez tiesībām

Valentīns sižetā sūdzas, ka ar šo pasi viņam nav tiesību vēlēt, nav tiesību tikt ievēlētam, aizliegts darboties aptuveni 100 profesijās. «Pat par ugunsdzēsēju es nevaru kļūt,» viņš sūkstās.

Donbasā filmēšanas grupa seko Valentīna un Elīnas gaitām - tiek demonstrēti kadri, kā nemierniekus nežēlīgi apšauda Ukrainas spēki, Valentīnam tiek izsniegts ierocis un abi tiek pārvesti uz kādu militāro bāzi.

Tiek stāstīts arī par vēl kādu «ļimonovieti» - jaunu pusi, kurš pirmo reizi ieradies Donbasā un jau nākamajā dienā sākšot apgūt «jaunā karotāja kursu».

«Rossija 24» vairāk nekā pusstundu ilgajā video stāstīts par «kaujinieku rotas» «Mangusts» gaitām - viņi turot aplenkumā Luhansku no Slavjanoserbskas puses. Materiāls esot par to, kā «plecu pie pleca» par taisnību karojot militāristi un brīvprātīgie.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu