Krievijā un postpadomju valstīs dubultojies ar HIV inficēto skaits

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēdējo desmit gadu laikā ar HIV inficēto cilvēku skaits Krievijā un postpadomju valstīs dubultojies, pamatā neaizsargāta seksa un intravenozo narkotiku lietošanas dēļ.

2013.gadā Krievijā un citās postpadomju valstīs Austrumeiropā un Vidusāzijā reģistrēti vairāk nekā 105 000 jaunu inficēšanās gadījumu, kas, salīdzinot ar mazāk nekā 50 000 gadījumu 2004.gadā, ir liels lēciens, teiks Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) un Pasaules Veselības organizācijas ziņojumā (PVO).

To cilvēku skaits, kam attīstījies AIDS, šajā reģionā trīskāršojies. Citās Eiropas daļās nāves gadījumu skaits no AIDS turpina sarukt.

«Austrumeiropā, kur konstatēti 77% jauno inficēšanās gadījumu, divas trešdaļas gadījumu intravenozo narkotiku lietotāju vidū konstatēti vēlajā posmā. Tas nozīmē, ka viņi, visticamāk, pārnesuši HIV, viņu ārstēšana ir dārgāka, un ir lielāka varbūtība, ka viņi nomirs,» sacīja PVO Eiropas reģionālā direktore Žužanna Jakaba.

Vairums jauno HIV inficēšanās gadījumu konstatēts 30 līdz 39 gadus vecu cilvēku vidū.

Lielākais jauno gadījumu skaits konstatēts Krievijā un Ukrainā.

Armēnijā un Azerbaidžānā inficēšanās gadījumu skaits četrkāršojies.

2013.gada beigās pasaulē bija 35 miljoni ar HIV inficētu cilvēku, no viņiem 2,1 miljons inficējies 2013.gadā, liecina ECDC un WHO dati.

Vissmagāk skartais reģions ir Aizsahāras Āfrika ar 70% jauno inficēšanās gadījumu.

Eiropas Savienībā (ES), Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā - tā dēvētajā ES/Eiropas Ekonomiskās telpas (ES/EET) blokā - konstatēti vairāk nekā 29 000 jaunu gadījumu, bet Krievijā 80 000, teikts ziņojumā.

ES/EET blokā 42% jauno inficēšanās gadījumu bijis geju vidū. Salīdzinot ar 2004.gada datiem, HIV gadījumu skaits šajā iedzīvotāju kategorijā pieaudzis par 33%.

Citas augsta riska grupas ir intravenozo narkotiku lietotāji un imigranti no reģioniem, kuros ar HIV inficējies liels skaits iedzīvotāju.

PVO Eiropas birojs aptver 53 valstis. Dati no Turkmenistānas un Uzbekistānas nav bijuši pieejami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu