Pēc studentu masu slaktiņa Meksikā plāno izformēt pašvaldību policiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikas prezidents Enrike Peņa-Njeto ceturtdien paziņoja par plāniem izformēt korumpētos pašvaldību policijas spēkus, veicot drošības iestāžu reformu krīzes laikā, kuru izraisījusi ar bandītiem saistītu policistu līdzdalība iespējamā 43 studentu slaktiņā.

«Meksikai ir jāmainās,» prezidents teica televīzijas uzrunā pēc vairāku nedēļu ilgiem protestiem saistībā ar iespējamo studentu slaktiņu.

Peņa-Njeto sacīja, ka viņš pirmdien nosūtīs Kongresam (parlamentam) konstitucionālu reformu paketi, kas ļaus federālām iestādēm pārņemt pašvaldības, kurās iefiltrējušies narkotiku karteļi.

Šie reformu pasākumi ietver arī 1800 pašvaldību policijas spēku izformēšanu, «kurus viegli var korumpēt noziedznieki». Policijas pienākumus pārņems valsts aģentūras 31 Meksikas štatā un galvaspilsētas federālajā apgabalā, izveidojot spēkus, kas būs «uzticamāki, profesionālāki un efektīvāki», sacīja prezidents.

Reformas vispirms tiks īstenotas vardarbības visvairāk pārņemtajos četros štatos - Tamaulipasā, Halisko, Mičoakanā un Gerrero.

Gerrero štatā valsts dienvidos 26.septembrī pazuda bez vēsts 43 studenti, kuriem bija uzbrukuši vietējie policisti Igvalas pilsētā. Šis gadījums kļuva par traģisku piemēru vietējo varas iestāžu un organizētās noziedzības sadarbībai.

Igvalas mērs bija pavēlējis pašvaldības policistiem uzbrukt studentu grupai, kura varēja traucēt mēra sievas runu. Policisti nodeva studentus bandītu grupai «Guerreros Unidos», kuras locekļi vēlāk atzinās, ka nogalinājuši šos studentus un viņu līķus sadedzinājuši.

Dažas stundas pirms prezidenta paziņojuma varas iestādes atrada 11 apdegušus līķus bez galvām uz ceļa Gerrero štatā 40 kilometrus no koledžas, kur mācījās šie studenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu