Nigērijā sprādzienos emīra mošejā nogalināti 120 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Kano pilsētā, Nigērijas ziemeļos, uzbrukumu emīra mošejai - vienai no ievērojamākajām valstī - sarīkojuši divi spridzinātāji pašnāvnieki un vairāki ar šaujamieročiem bruņojušies kaujinieki. Uzbrukumā nogalināti vismaz 120 cilvēki.

Uzbrucēji uzspridzinājušies Kano Lielajā mošejā, bet pēc tam «kaujinieki atklāja uguni uz tiem, kas mēģināja aizbēgt», sacīja nacionālās policijas preses pārstāvis Emmanuels Odžukvu.

Teroristi vēl 270 cilvēkus ievainojuši, taču anonīmas amatpersonas aģentūrai AFP pavēstījušas, ka glābšanas dienestu darbinieki turpina apzināt iespējamos cietušos visās pilsētas slimnīcās, lai iegūtu pilnīgu upuru skaitu.

Domājams, uzbrukumā piedalījušos kaujinieku skaits nepārsniedz 15. Pūlis nogalinājis četrus uzbrucējus, bet pārējiem, izmantojot haosu, kas radies pēc sprādzieniem, izdevies aizbēgt, sacīja amatpersona.

Ziņu aģentūras, atsaucoties uz lieciniekiem, sākotnēji vēstīja, ka notikuši trīs sprādzieni. Bumbas eksplodējušas neilgi pēc piektdienas lūgšanu sākuma.

Pagājušajā nedēļā sprediķī Lielajā mošejā Kano emīrs mudināja Nigērijas ziemeļdaļas iedzīvotājus ņemt rokās ieročus un cīnīties pret islāmistu teroristu grupējumu «Boko Haram» un pauda šaubas par to, vai armija spēj sakaut grupējumu un aizsargāt mierīgos iedzīvotājus.

Kano emīrs Nigērijā ir ārkārtīgi ietekmīgs cilvēks. 80 miljoni Nigērijas iedzīvotāju ir musulmaņi, to lielākā daļa dzīvo valsts ziemeļos.

Emīrs ir valsts otrs nozīmīgākais musulmaņu garīdznieks aiz Sokoto sultāna.

Šogad emīra amatā ieceltais Sanusi Lamido Sanusi pirms tam bija Nigērijas centrālās bankas vadītājs. Esot šajā amatā, viņš kritizēja valdības vērienīgo korupciju.

Kano, kas ir Nigērijas otra liekākā pilsēta un lielākā ziemeļdaļas pilsēta, uzbrukums Sanusi varētu palielināt spriedzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu