«Visātrāk augošais kults pasaulē», par kuru uztraucies pat Vatikāns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eksorcisms, nāves glorificēšana, lodes, tekila... «Santa muerte» jeb Svētās nāves kulta piekritēji pielūdz pašu nāvi. Šis tiek uzskatīts par visstraujāk augošo kultu pasaulē, raksta «Daily Mail».

Santa Muerte kults sākotnēji sāka izplatīties Meksikas kriminālajās aprindās - gangsteriem un narkotirgoņiem «baltajai kundzei» izlūdzoties «labas nāves izredzes» pasaulē, kur dzīvībai ir maza cena.

Īpašu atpazīstamību kults iemantoja ar visā pasaulē populārā seriāla «Breaking Bad» palīdzību.

Prakse lielā mērā balstīta katolicismā

Tiek lēsts, ka Santa Muerte kultam visā pasaulē ir ap 10 miljoniem sekotāju. Tā prakse lielā mērā ir balstīta katoļticībā, taču Vatikānā Santa muerte dēvē par «draudīgu un ellišķīgu». Neskatoties uz to, kultam bieži pievēršas tieši katoļticīgie no nabadzīgākajiem sabiedrības slāņiem.

Kulta prakse ietver arī ļauno garu izdzīšanas rituālu. Vienā tādā noplukušā Meksikas rajonā piedalījās arī «Daily Mail» žurnālisti. Šī «procedūra» «ļauno garu» pārņemtajiem izmaksā apmēram 12,5 eiro. Sirgstošais tiek appūsts ar cigāra dūmiem, kā attīrošs šķidrums tiek izmantota tekila, gaisā tiek kūpināts vīraks un skandēti vārdi seno acteku mēlē.

Kultā galvenais tēls ir nāve. Un tā nav vis ļauna, bet taisnīga un svēta.

Nāves tēlam ticīgie uzstāda īpašus altārus. Nāve parasti tērpta baltā, rotāta ar zeltu un dažādiem citiem krāšļiem.

«Svētajai nāvei» var izlūgties aizsardzību, atriebību un izredzes uz ātru un vieglu nāvi.

Strauji izplatās visā pasaulē

Kulta piekritēji lielākoties mitinās Dienvidamerikā un Meksikā, taču tagad kults izplatās visā pasaulē, sasniedzot ASV, Austrāliju un pat Japānu. Meksikā Santa Muerte kults ir tik izplatīts, ka tam atvērtas pat baznīcas.

Liela nozīme šajā kultā ir ziedošanai. «Daudzi cilvēki Santa Muerte izlūdzas, lai notiktu ļaunas lietas. Es viņai lūdzu tikai veselību un labklājību manai ģimenei. Taču daudzi cilvēki pie Baltās kundzes nāk lūgt par citu cilvēku ciešanām vai par to, lai viņu kriminālās darbības noritētu gludi,» stāsta kulta praktizētāja Lukzero Agakhana, kura par zināmu atlīdzību lūdzējiem Meksikā veic arī īpašus rituālus un eksorcismu.

Kulta uzplaukums Dienvidamerikā un Centrālamerikā sākās pirms aptuveni 17 gadiem.

Bet eksperti uzskata, ka īpaši lielu interesi Rietumu pasaulē Santa Muerte ieguva līdz ar figurēšanu vienā no kulta seriāla «Breaking Bad» sērijām.

«Viņa neizšķir, vai ir labs vai ļauns. Viņa dos visu, ko viņai lūdz, taču vienmēr kaut kas jādod pretī,» skaidro Lukzero. Ziedojumu izvēle esot atkarīga no paša cilvēka, taču bieži vien nāvei tiekot piedāvāta nauda, cigaretes un tekila.

«Jābūt ļoti piesardzīgam - ja saņemsi no viņas, bet pretī nedosi, ko solīji, viņa tevi iznīcinās. Paņems it visu no tevis,» kulta ideju par nāvi kā pielūgsmes objektu «Daily Mail» skaidro Lukzero.

Daudz līdzību ar baznīcas rituāliem

Santa Muerte prakse lielā mērā sakņojas katolicismā -

kulta piekritējiem ir dievkalpojumi, draudze, viņi izmanto lūgšanu krelles un nevar noliegt Svētās nāves vizuālo līdzību ar Svēto Mariju katoļu baznīcā.

Katoļu baznīca no Santa Muerte publiski distancējas, norādot, ka tajā ir maz saistības ar baznīcas sludinātajām vērtībām, pie tam tā sajaukusies ar dažādiem «melnās maģijas» rituāliem.

Tomēr kultam ir daudz piekritēju tieši noziedzīgajā pasaulē.

«Baltā dāma mani netiesā par to, ko es daru,» vaļsirdīgi žurnālistiem atzīstas kāds kulta piekritējs no noziedzīgajām aprindām, kurš ikdienā nodarbojoties ar laupīšanām.

«Es Santa Muerte izlūdzos savu noziegumu veiksmīgu iznākumu, par to, lai viņa mani sargātu no policijas. Katru reizi, kad man veicas, es uzreiz atnāku pie viņas (pie altāra), lai pateiktos - viņa zina, cik esmu nopelnījis. Es nebaidos no nāves, drīzāk baidos no tā, kā tieši miršu. Mēs Baltajai dāmai lūdzam, lai brīdī, kad pienāks mūsu laiks, aiziešana būtu viegla, bez sāpēm vai ciešanām,» stāsta vēl kāds cits kulta praktizētājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu