Austrālijas Katoļu baznīca: Celibāts var novest pie bērnu izmantošanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Celibāta zvērests var novest garīdzniecību pie bērnu seksuālas izmantošanas, piektdien ziņojumā pavēstījusi Austrālijas Katoļu baznīca.

Katoļu baznīcas Austrālijas atzara izveidotā padome ar mērķi atbildēt uz gadu desmitiem izskanējušām sabiedrības baumām par to, ka baznīcas pārstāvji seksuāli izmanto bērnus, piektdien publicējusi ziņojumu, kurā secināts, ka priesteriem nepieciešamas apmācības, kā pārdzīvot celibātu.

Patiesības, taisnīguma un dziedināšanas padome norādīja, ka baznīca gadu desmitiem izlikusies neredzam bērnu izmantošanu un pagātnē daži baznīcas līderi nav zinājuši, ka bērna izmantošana ir noziegums.

«Baznīcas institūcijas un to līderi vairākus gadu desmitus izlikās neredzam, vai nu instinktīvi, vai tīši, bērnu izmantošanu savās bīskapijās vai baznīcas kopienās, pasargājot institūciju tā vietā, lai rūpētos par bērnu,» norādīts ziņojumā. «Dažreiz tam par iemeslu varējis kalpot arī obligātais celibāts.»

Gada laikā notikušajās noklausīšanās sēdēs dzirdēti šausmīgi stāsti par bērnu seksuālu izmantošanu un pat spīdzināšanu, kā arī par baznīcas un amatpersonu centieniem to noslēpt.

Padome priesteriem ieteikusi apmācības «psihoseksuālajā attīstībā», lai tie varētu vieglāk tikt galā ar celibāta zvērestu.

«Mēs apzināmies, ka celibāts var būt viens no noteicošajiem faktoriem priesteru uzvedībā, bet mēs nevaram būt pavisam droši, cik lielā mērā. Mums to nepieciešams izmeklēt sīkāk,» pēc ziņojuma publicēšanas raidorganizācijai ABC norādīja padomes priekšsēdētājs Frānsiss Salivans.

«Nepieciešama izpratne pašam par savu seksualitāti, savu seksuālo attīstību, par veidu, kā persona attiecas pret citiem,» piebilda padomes pārstāvis. «To sauc par psihoseksuālo izglītību. Skaidrs, ka pagātnē tādas nebija.»

Salivans norādīja, ka padome neieteiktu priesteriem no celibāta zvēresta atteikties pavisam.

Pašu Austrālijas katoļu līderu viedokļi šajā jautājumā dalās. Kardināls Džordžs Pells atzinis, ka patiesi varētu pastāvēt saikne starp celibātu un bērnu izmantošanu. Savukārt Melburnas arhibīskaps Deniss Hārts jebkādu saistību noliedzis.

Kritiķi uzsver, ka ziņojums ir nepilnīgs. Organizācijas «Priesteru izmantoto izdzīvotāju tīkls» pārstāve Nikija Deivisa apstiprināja, ka baznīca ar upuriem ir manipulējusi un tos maldinājusi, lai tie pieņemtu nelielu samaksu apmaiņā pret klusēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu