Dalailama pieļauj ka būs pēdējais Tibetas garīgais līderis

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tibetas garīgais līderis Dalailama pieļauj, ka varētu būt pēdējais Dalailama.

Saskaņā ar Tibetas budistu tradīcijām pēc katra lamas nāves tiek meklēts viņa pēctecis - zēns, kurā atdzimusi mirušā garīdznieka dvēsele. Tomēr Ķīnas komunistiskā valdība pēdējos gados rezervējusi sev tiesības uz galavārdu tibetiešu budistu garīgā līdera Dalailamas reinkarnācijas izraudzīšanā.

14. Dalailama Tenzins Gjaco aizbēga no Tibetas uz Indiju 1959.gadā, kad Ķīnas karaspēks apspieda tibetiešu sacelšanos.

Viņš iepriekš vairākkārt izteicies, ka neatdzims Pekinas pakļautajā Tibetā vai jebkurā citā ķīniešu kontrolētajā teritorijā.

Bet intervijā raidorganizācijas BBC programmai «Newsnight» 79 gadus vecais Dalailama atzina, ka viņam varētu arī nebūt sekotāja.

Dalailama norādīja, ka to noteiks apstākļi pēc viņa nāves un izlems tibetiešu tauta.

Viņš arī norādīja, ka Dalailamas loma vairs neietver politiskos pienākumus.

2011.gadā Dalailama oficiāli atteicās no tibetiešu politiskā līdera lomas, nododot šos pienākumus vēlētam trimdas valdības vadītājam - starptautisko tiesību ekspertam un ASV Hārvarda universitātes pasniedzējam Lobsangam Sangajam.

Vērtējot šo soli, daudzi tajā saskatīja veidu, kā Dalailama var panākt tibetiešiem vēlēta līdera esamību ārpus Ķīnas kontroles.

«Dalailamas institūcija beigs pastāvēt. Šīs cilvēku radītās institūcijas beigsies,» BBC norādīja Dalailama.

«Nav garantiju, ka nākamais nenāks kāds stulbs Dalailama, kurš apkaunos sevi. Tas būtu ļoti skumji. Daudz labāk, ka gadsimtiem sena tradīcija beidzas diezgan populāra Dalailamas laikā,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu