Talibu slaktiņa dēļ Pakistānā atceļ nāvessoda moratoriju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienu pēc talibu asiņainā uzbrukuma skolai Pakistānas premjerministra birojs trešdien paziņojis, ka valstī tiks atcelts moratorijs nāvessodiem ar terorismu saistītās lietās.

Uzbrukumā armijas pārraudzītai skolai Pakistānā otrdien tika nogalināts 141 cilvēks. Atbildību par slaktiņu uzņēmies Pakistānas talibu grupējums «Tehreek-e-Taliban Pakistan» (TTP).

Mediji ziņo, ka tas ir asiņainākais terorakts Pakistānas vēsturē.

Reaģējot uz notikušo, politiķi un augstākās militārpersonas solījušas iznīdēt Pakistānas islāmistu kaujiniekus, kas pēdējo gadu laikā nogalinājuši tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» aplēsusi, ka Pakistānā uz nāvi notiesāti vairāk nekā 8000 cilvēku. Tomēr kopš 2008.gada valstī faktiski ir spēkā nāvessoda izpildīšanas moratorijs civiliedzīvotājiem. Kopš tā laika nāvessods izpildīts vienīgi kādai militārpersonai, kurai sodu piesprieda karatiesa.

Taču nāvessoda atbalstītāji Pakistānā uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā tikt galā ar kaujiniekiem.

Pakistānas tiesu sistēma ir bēdīgi slavena ar savu lēnumu, un lietas izskatīšana nereti var ilgt gadiem. Tai raksturīga spēcīga paļaušanās uz liecinieku teikto un maza tiesnešu un prokuroru aizsardzība. Tas savukārt nozīmē, ka terorisma lietas ir ļoti grūti izskatīt, jo ekstrēmisti spēj iebiedēt lieciniekus un juristus.

Pat gadījumos, kad ekstrēmistu kaujinieki tiek ieslodzīti, viņi bieži pēcāk tiek ātri atbrīvoti pret galvojumu vai arī turpina savas nelikumīgās aktivitātes no cietuma.

Lai pastiprinātu cīņu pret noziedzniekiem un islāmistu kaujiniekiem, Pakistānas premjerministra Navaza Šarifa valdība jau pagājušā gada jūnijā atcēla nāvessodu izpildīšanas moratoriju, bet, saskaroties ar cilvēktiesību organizāciju un toreizējā prezidenta Asifa Ali Zardari kritiku, pēc neilga laika savu lēmumu atsauca.

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas pagājušajā gadā lika noprast, ka moratorija atcelšana var apdraudēt Pakistānas tirdzniecības līgumu ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu