Kastro cildina Obamu par lēmumu uzlabot abu valstu attiecības

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kubas prezidents Rauls Kastro trešdien cildināja ASV prezidentu Baraku Obamu par lēmumu izbeigt gadu desmitiem pastāvējušo antagonismu abu valstu starpā.

«Mēs esam spējuši panākt progresu vairāku jautājumu atrisināšanās virzienā abu valstu interesēs,» sacīja Kastro. «Šis prezidenta Baraka Obamas lēmums ir pelnījis mūsu tautas cieņu un atzinību.»

Kastro arī pateicās pāvestam Franciskam un Kanādai par ieguldījumu attiecību normalizācijas procesā.

«Progress, ko mēs esam panākuši domu apmaiņās, parādījis, ka ir iespējams rast risinājumus daudzām problēmām,» sacīja prezidents. «Mums tiešām ir jāmācās dzīvot kopā civilizētā veidā, par spīti mūsu atšķirībām.»

«Mēs esam piekrituši pēc vairāk nekā pusgadsimta atjaunot diplomātiskās attiecības,» valsts televīzijas pārraidītajā uzrunā sacīja prezidents. Viņš gan arī atzina, ka

jautājums par ASV tirdzniecības embargo, kuru viņš nosauca par «blokādi», ir palicis neatrisināts.

Obama trešdien paziņoja, ka attiecībās ar komunistisko Kubu atšķirta «jauna nodaļa» un ka pienācis laiks atmest «novecojušo pieeju», ar kuras palīdzību progresu panākt nav izdevies.

«Mēs sāksim normalizēt attiecības mūsu abu valstu starpā. Ar šo izmaiņu palīdzību mēs vēlamies radīt vairāk iespēju Amerikas un Kubas tautām un iesākt jaunu nodaļu,» norādīja Baltā nama saimnieks.

Obama sacīja, ka vēlas «godīgas un nopietnas debates» ar Kongresu par Kubai noteiktā embargo pilnīgas atcelšanas iespējām, atzīstot, ka attiecībā uz Havanu «izolācija nav darbojusies».

Viņš arī uzdevis valsts sekretāram Džonam Kerijam pārskatīt lēmumu, ar kuru Kuba atzīta par valsti terorisma sponsoru.

Obama izteica pateicību pavēstam Franciskam - pirmajam Latīņamerikas pārstāvim augstajā amatā - par palīdzību centienos normalizēt attiecības Aukstā kara pretinieku starpā.

«Mēs nedrīkstam ar ASV sankcijām padarīt smagāku nastu Kubas pilsoņiem, kuriem mēs vēlamies palīdzēt,» sacīja prezidents.

«Mēs visi esam amerikāņi,» vēršoties pie kubiešiem spāņu valodā, sacīja Obama.

Kā ziņots, jau iepriekš ASV amatpersonas trešdien pavēstīja, ka Vašingtona grasās atjaunot diplomātiskās attiecības ar Havanu un atvieglot pret komunistisko valsti vērsto tirdzniecības embargo, kā arī atcelt ceļošanas ierobežojumus.

ASV vēstniecība Havanā tiks atjaunota «tuvāko mēnešu laikā», pēc ieslodzīto apmaiņas starp abām valstīm pavēstīja prezidenta Baraka Obamas amatpersonas.

Obama un Kastro jau otrdien pārrunāja Kubas cietumā esošā Alana Grosa un Savienoto Valstu cietumos esošo trīs kubiešu atbrīvošanu.

«Prezidents arī ļāva noprast savu nolūku īstenot šīs politiskās izmaiņas, taču arī turpmāk iestāties par cilvēktiesībām Kubā,» piebilda viena no amatpersonām.

ASV embargo pret Kubu noteica pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, bet diplomātiskās attiecības starp abām valstīm nav pastāvējušas kopš 1961.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu