Kolumbijas kreisie partizāni izsludina vienpusēju pamieru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas kreiso partizānu grupējums «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) trešdien izsludināja vienpusēju pamieru uz nenoteiktu laiku un paziņoja, ka lietos ieročus tikai tad, ja viņiem uzbruks Kolumbijas drošības spēki.

Pamiers stāsies spēkā sestdien vienu minūti pēc pusnakts. FARC aicināja Sarkanā Krusta un citu starptautisku organizāciju pārstāvjus novērot šo pamieru.

Par jauno pamieru tika paziņots Kubā, kur neilgi pirms tam atsākās miera sarunas starp FARC un Kolumbijas valdību. Sarunas atsākās pēc krīzes, kuru bija izraisījusi Kolumbijas armijas ģenerāļa sagūstīšana 16.novembrī. Partizāni 30.novembrī atbrīvoja sagūstīto ģenerāli, lai miera process tiktu atsākts.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss vēl nav piekritis apturēt karadarbību pret partizāniem un ir paziņojis, ka partizāni varētu izmantot divpusēju pamieru, lai apbruņotos un pārgrupētos.

Miera sarunas Kubā sākās 2012.gadā ar mērķi izbeigt 50 gadus ilgušo bruņoto konfliktu starp FARC un Kolumbijas valdību, kura gaitā nogalināti vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku..

FARC ar apmēram 8000 partizāniem ir lielākais kreiso partizānu grupējums Kolumbijā.

Santoss ir paziņojis par plāniem sākt sarunas ar otru lielāko Kolumbijas kreiso partizānu grupējumu «Nacionālās atbrīvošanas armija» (ELN), kurā ir apmēram 2500 partizānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu