Ķīnas ciemats izraida ar HIV inficētu zēnu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ķīnā plašas debates izraisījušas ziņas, ka kāda ciemata iedzīvotāji piespieduši ar HIV vīrusu inficētu zēnu pārcelties uz dzīvi citviet.

Šis ir kārtējais gadījums, kas liecina par Ķīnā pastāvošo neiecietību pret HIV upuriem. Daudzi uzskata, ka inficēšanās ar šo vīrusu ir kauna traips, un tas savukārt veicina slimnieku diskrimināciju.

Petīciju par astoņus gadus vecā zēna padzīšanu, lai tādējādi «pasargātu ciemata iedzīvotāju veselību», parakstījis pat viņa tēvs, vēsta Ķīnas laikraksts «Global Times».

Kompartijai pietuvinātais laikraksts norāda, ka zēnu ar vīrusu inficējusi viņa māte, un HIV viņam diagnosticēts 2011.gadā.

Iepriekš tika ziņots, ka zēnam, kuru Ķīnas mediji nodēvējuši par Kunkunu, atteikta uzņemšana vietējā skolā un ciemata iedzīvotāji izvairās no jebkāda kontakta ar zēnu.

«Neviens ar mani nespēlējas, es spēlējos viens pats,» Komunistu partijas oficiālā laikraksta «People's Daily» interneta vietnes publikācijā atzinis Kunkuns.

Mājaslapā arī minēts, ka petīcijā zēns tiek dēvēts par «bumbu ar laika degli».

«Ciemata iedzīvotājiem viņa ir žēl, viņš ir nevainīgs un tikai mazs bērns,» interneta vietnei norādīja Šufaņas Komunistiskās partijas vietējās nodaļas līderis Vangs Jišu. «Tomēr viņa HIV un AIDS mūs pārāk biedē.»

«Global Times» skaidro, ka zēna māte ģimeni atstājusi 2006.gadā, kamēr viņa tēvs ar ģimeni «esot pazaudējis kontaktus», kad zēnam diagnosticēts HIV.

Ķīnas mikroblogu vietnē «Sina Weibo» mazā zēna izraidīšana ceturtdienas rītā bijis visapspriestākais temats, vaicājot, kā cilvēki pret zēnu var izturēties tik nežēlīgi.

Kāds lietotājs raksta: «Kāpēc viņu tā pameta, tas nav godīgi pret viņu.»

Kāds cits atkal norāda, ka «tas ir tāpēc, ka Ķīnas iedzīvotājiem trūkst izglītības iespēju, kas savukārt rada neziņu un paniku.»

Mēneša sākumā Ķīnas Nacionālā veselības un ģimenes plānošanas komisija paziņoja, ka līdz oktobra beigām Ķīnā ar HIV/AIDS inficējušies aptuveni 497 000 cilvēku.

Tomēr diskriminācija pret HIV un AIDS slimniekiem vēl joprojām ir aktuāla problēma gan skolās, gan slimnīcās, gan darba vietās un citās iestādēs visā valstī. Eksperti norāda, ka tas ir viens no iemesliem, kas apgrūtina vīrusa diagnosticēšanu un ārstēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu