Pilotu arodslimība - ādas vēzis: ik dienu cepinās «dabīgajā solārijā»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izrādās, lidmašīnu pilotiem ir paaugstināta iespēja saslimt ar ādas vēzi. Viena stunda pilota kabīnē 30 000 pēdu augstumā lidojuma laikā UV starojuma ziņā līdzinoties 20 minūtēm solārijā, raksta «Daily Mail».

Lidmašīnu logi pilnībā UVA radiāciju nespējot bloķēt, jo izgatavoti no polikarbonāta plastmasas vai daudzslāņu kompozīta stikla.

Pētnieki brīdina, ka radiācijas līmenis ir vēl augstāks gadījumos, ja lidmašīna atrodas virs bieziem mākoņiem vai sniegotiem apgabaliem, kas var radiāciju atstarot.

UVA radiāciju zinātnieki saista ar DNS bojājumiem šūnās, un tā palielina risku saslimt ar ādas vēzi melanomu.

Gaisa satiksmes darbinieki arī saskaras ar paaugstinātu kosmisko staru iedarbības risku - rentgena un gamma stariem un subatomiskām daļiņām no kosmosa.

Kalifornijas Universitātes zinātnieki pie satraucošajiem secinājumiem nonākuši, mērot radiāciju pilotu kabīnēs lidojumu laikā.

Pētnieki iesaka strādāt pie spēcīgākiem filtriem lidmašīnu logiem, kā arī pilotiem lietot UVA aizsargkrēmus un biežāk doties uz pārbaudēm pie dermatologa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu