ANO Ģenerālā asambleja aicina nodot Ziemeļkorejas dosjē Starptautiskajai krimināltiesai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien aicinājusi nodot Ziemeļkorejas dosjē Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) par noziegumiem pret cilvēci, kas tiek pastrādāti šajā izolētajā komunistiskajā valstī. ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijā ANO Drošības padome aicināta nodot Ziemeļkorejas dosjē SKT un apsvērt sankciju piemērošanu Ziemeļkorejas vadībai par valsts pilsoņu apspiešanu.

Rezolūcija ANO Ģenerālajā asamblejā tika pieņemta ar 116 balsīm par, 20 pret un 52 valstīm atturoties.

Juridiski nesaistošais dokuments lielā mērā balstās uz februārī publiskoto ANO pētījumu, kurā norādīts, ka

Phenjana pieļāvusi cilvēktiesību pārkāpumus, kuriem nav līdzīgu mūsdienu pasaulē.

Pirmajā balsojumā Ģenerālajā asamblejā novembrī rezolūciju atbalstīja 111 valstis. 19 valstis balsoja pret, bet 55 atturējās.

«Tas iezīmē pieaugumu par piecām «jā» balsīm (..) un ir spēcīgs aicinājums no starptautiskās kopienas uzlabot cilvēktiesību situāciju valstī,» norādīja Eiropas Savienība (ES), kas kopā ar Japānu izstrādāja rezolūcijas tekstu.

Nav zināms, vai ANO Drošības padome sekos Ģenerālās asamblejas piemēram.

Domājams, ka Krievija un Ķīna, kuras ir ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles ar veto tiesībām, iebildīs pret šādu soli.

ANO Drošības padomē Ziemeļkorejas jautājums tiks apspriests pirmdien, bet jautājumā par vēršanos SKT nekāds lēmums, visticamāk, netiks pieņemts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu