ASV neatbalstīs rezolūciju par Palestīnas okupācijas izbeigšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV ANO Drošības padomē neatbalstīs rezolūciju, kurā aicināts izbeigt Izraēlas īstenoto palestīniešu zemju okupāciju, ceturtdien paziņoja Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

«Tas nav kas tāds, ko mēs varētu atbalstīt, un mēs uzskatām, ka citi jūtas līdzīgi, un aicinām uz konsultāciju turpināšanu,» norādīja amatpersona.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass nepieprasa tūlītēju balsojumu, sacīja Psaki. Atbilstoši ANO noteikumiem balsojums varēja notikt jau ceturtdien vakarā.

ASV iebilst pret soļiem, kas varētu «priekšlaicīgi pasludināt spriedumu» par miera sarunu iznākumu vai noteikt beigu termiņu, sacīja amatpersona.

ASV turpina aiz slēgtām durvīm debatēt ar Krieviju un «daudzām reģiona valstīm» par rezolūciju, kuru Vašingtona varētu atbalstīt, paskaidroja Psaki.

Jordānijas delegācija trešdien ANO Drošības padomē iesniedza rezolūcijas projektu par Palestīnas valsts izveidošanas termiņiem.

Rezolūcijas projektā, kurā paredzēta 1967.gada robežu atjaunošana, pausts aicinājums rast «taisnīgu, paliekošu un vispārēju mierīgu atrisinājumu» Izraēlas okupācijai gada laikā no dokumenta pieņemšanas brīža, kā arī izvest Izraēlas armiju no okupētajām teritorijām līdz 2017.gada beigām.

Dokumenta teksts ir Francijas atbalstītā rezolūcijas projekta versija, nevis variants, kuru sākotnēji izstrādājuši palestīnieši un Arābu līga, atsaucoties uz palestīniešu pašpārvaldes ārlietu ministra Rijada al Malki teikto, vēsta radio «Palestīnas balss».

«Francija sacīja, ka tā vēlas doties ar mums uz Drošības padomi, jo šis ierosinājums risinās visas problēmas, kas ir pastāvējušas pēdējos 20 sarunu gadus,» sacīja ministrs. «Tā uzskata, ka «griestu» noteikšana sarunu beigām un okupācijas beigām šobrīd ir labākais process, jo, kā ir pierādījies, tiešās sarunas ir neauglīgas.»

Francija norādījusi, ka diskutēs ar visām pusēm, arī ar ASV, lai censtos tās pārliecināt par labu priekšlikuma atbalstam 24 stundu laikā pirms iespējamā balsojuma, sacīja ministrs.

Ceturtdien Izraēlas izlūkošanas ministrs Juvals Šteinics rezolūcijas projektu nodēvēja par kara pieteikumu.

«Tas nav miera process. Tas ir kara process, kuru viņi vada,» norādīja ministrs.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs mudinājis palestīniešus atturēties no priekšlikuma iesniegšanas. Ja tiks saglabāts pašreizējais formulējums, ASV Drošības padomē izmantos veto tiesības, lai bloķētu tās pieņemšanu.

Palestīnieši solījuši, ka pievienosies vairāk nekā 500 ANO un starptautiskajām organizācijām, arī Starptautiskajai Krimināltiesai, ja rezolūcija netiks pieņemta.

Šie soļi ir daļa no palestīniešu centieniem panākt starptautiski atzītas valsts izveidošanu Rietumkrastā, Gazas joslā un Austrumjeruzalemē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu