Igauņi kritizē vīru, kurš valsti nodeva Krievijai: esot bijis vien «mazs gariņš»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Krievijas izlūkdienests FDD šomēnes Kremļa telekanāla NTV pārraidē plašākai sabiedrībai atklājis sava «ilggadējā Igaunijas aģenta» vārdu un viņa veikumu spiegošanas jomā. Ūno Pūseps kopš 1996. gada strādājis Igaunijas slepenpolicijā KAPO, un visu šo laiku Igauniju patiesībā nodevis Krievijai. Viņš esot atbildīgs par teju visiem Krievijas pieķertajiem KAPO spiegiem un informējis Kremli arī par starptautiskiem un NATO noslēpumiem. Tomēr igauņu specdienests šādu iespēju noraidījis - viņu bijušais darbinieks esot vien «mazs gariņš», kuram neesot bijusi nekāda piekļuve vērā ņemama slepenai informācijai, raksta «Postimees».

Bijušais padomju režīma Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks Pūseps bija viens no nedaudzajiem čekistiem, kas pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas ticis pieņemts darbā Igaunijas Drošības policijā (KaPo). Tur viņš nodarbojies ar tehniskiem jautājumiem, pamatā - noklausīšanos. Ar Krieviju sadarboties Pūseps nolēmis 1996. gadā.

Zemākā ranga darbinieks

63 gadus vecais Pūseps ir bijušā PSRS armijas seržanta dēls. Viņš varbūt tiešām gadiem nodevis savu valsti, tomēr KAPO noraida, ka viņa kaitējums ir vērā ņemams. NTV raidījumā izskanēja apgalvojums, ka Pūseps atbildīgs par visu Krievijā pieķerto KAPO aģentu atklāšanu - igauņi to sauc par pilnīgām muļķībām. Pūseps bijis paša zemākā ranga tehniskais darbinieks. Viņam bijusi vien ierobežota piekļuve konkrētai tehniskai informācijai un operācijām. Un viņš nekādi nevarētu zināt igauņu ārvalstu aģentu identitātes.

«Pūseps bija tāds kārns, uz kājām nestabils puisis, kurš dažos jautājumos cilvēkiem varēja likties pat diezgan muļķīgs,» atceras viens no viņa bijušajiem kolēģiem.

Kremļa kanālā Pūseps tika stādīts priekšā kā galvenais Krievijas informators Igaunijā. Tika uzsvērts, ka ar viņa starpniecību Krievija bijusi labi informēta arī par NATO, ES un ASV noslēpumiem.

Igauņi uzsver, ka, ja Pūseps tiešām būtu tik informēts, tad Krievija būtu vismaz centusies glābt kādus no pagātnē Igaunijā arestētajiem savējiem spiegiem.

Dzīvojis Igaunijā kopā ar 70 gadus veco sievu

Pūseps no KAPO atvaļinājās pats 2011. gadā. Igaunijas mediji norāda, ka Pūsepam un viņa sievai Valentīnai, kura ir par septiņiem gadiem vecāka par vīru, pieder vien 150 kvadrātmetrus liels mājoklis Petri, Tallinas tuvumā.

Pāra kaimiņi atminas, ka ģimene vienmēr runājusi krieviski, un Pūsepa sieva Valentīna igauniski zinājusi vien pāris vārdus.

Vēl 2014. gadu ģimene sagaidījusi kopā, taču februārī Pūseps esot bez pēdām pazudis. «Viņa sievas skaidrojumi škita aizdomīgi: tad viņa teica, ka vīrs strādā Norvēģijā, tad Bulgārijā. Bet vēl vēlāk teica, ka viņai nav ne jausmas, kur viņš ir un ko dara,» atceras kaimiņš.

Augustā kaimiņi novērojuši, ka pie mājas ieradušies starptautiska uzņēmuma mantu pārvadātāji. Aizvestas tikušas visas mantas, un savā vaļā atstāts vien kaķis - ģimenes mīlulis.

Speciālisti: Kremlis vien izmantojis izdevību padižoties

Igaunijas drošībnieki skaidro, ka Pūsepam varētu būt piekļuve ļoti ierobežotai informācijai par slepeniem Igaunijas dokumentiem, taču ne NATO un ES noslēpumiem. Viņi uzskata, ka pēc Pūsepa atvaļināšanās Kremlis izmantojis iespēju, lai spodrinātu savas bruņas. Pompozā Pūsepa pozicionēšana slepena superspiega tēlā esot vien publicitātes gājiens, un stāsts par viņa veiksmīgajām gaitām Igaunijā esot pārspīlējumu pārpilns izdomājums, kurā puspatiesības sajauktas ar klajiem meliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu