Krievija: Jaunās ASV un Kanādas sankcijas traucēs centieniem atrisināt konfliktu Ukrainā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Jaunākās ASV un Kanādas noteiktās sankcijas Krievijai traucēs centieniem atrisināt konfliktu Ukrainā, sestdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

«Iesakām Vašingtonai un Otavai tomēr aizdomāties par šādas rīcības sekām. Bet mēs nodarbosimies ar atbildes pasākumu izstrādi,»

teikts ministrijas paziņojumā.

Kā pavēstīja ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs, jaunās ASV un Kanādas sankcijas ir vērstas uz politiskā procesa graušanu un Kijevas «kara partijas» atbalstīšanu.

Kā ziņots, piektdien par jaunām sankcijām pret Krieviju paziņoja Kanāda un ASV. Vašingtona aizliegusi jebkādu preču un pakalpojumu eksportu uz Krievijas okupēto Krimas pussalu.

«Izpildvaras rīkojums ir domāts tam, lai sniegtu skaidrību reģionā strādājošajām korporācijām un atkārtoti apliecinātu, ka

ASV nepieņems Krimas okupāciju un aneksijas mēģinājumu,»

teikts ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumā.

Viņa rīkojums arī aizliedz jaunas investīcijas Krimā un dod tiesības ASV Valsts kasei noteikt sankcijas cilvēkiem un kompānijām, kas darbojas anektētajā Ukrainas daļā.

«Es vēlreiz aicinu Krieviju izbeigt okupāciju un Krimas aneksijas mēģinājumus, izbeigt atbalstu separātistiem Ukrainas austrumos un pildīt Minskas protokolos noteiktās saistības,» pavēstīja Obama.

Savukārt Kanāda noteikusi sankcijas 20 Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, kā arī ierobežojusi tehnoloģiju eksportu uz Krieviju, kuras var izmantot naftas un slānekļa izpētē Arktikā.

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers pavēstīja, ka kopš konflikta sākuma Ukrainas austrumos «Putina režīms ir nepārtraukti pārkāpis Ukrainas teritoriālo vienotību, suverenitāti un neatkarību».

«Kanāda nesamierināsies ar nelikumīgo Krimas okupāciju un uzstājīgo provokatīvo militāro darbību Ukrainas austrumos.

Tādējādi mēs atkal paziņojam par papildus ekonomisko sankciju ieviešanu un aizliedzam ceļojumus virknei Krievijas un Ukrainas pilsoņu. Tāpat mēs nosakām jaunus ierobežojumus tehnoloģiju eksportam, kuras Krievija izmanto naftas ieguves vietu izpētei un [naftas] ieguves industrijā,» teikts Hārpera paziņojumā.

Eksporta ierobežojums attiecas uz tehnoloģijām, kas tiek izmantotas dziļūdens izpētē un naftas ieguvē Arktikā.

Kā norādīja Hārpers, sankcijas tiek noteiktas sadarbībā ar sabiedrotajiem un partneriem spiediena izdarīšanai uz Krieviju, lai tā apturētu karadarbību Ukrainas teritorijā.

Eiropas Savienība (ES) piektdien oficiāli publicēja jauno sankciju sarakstu pret Krieviju, kas šoreiz vērstas pret Maskavas anektēto Krimas pussalu.

Jauno sankciju saraksts, kas publicēts «ES Oficiālajā Vēstnesī», tika saskaņots rakstveida procedūrā un galīgi apstiprināts ES dalībvalstu līderu galotņu sanāksmē, kas ceturtdien notika Briselē.

Sankcijas stāsies spēkā 20.decembrī, un no šī datuma jebkuras investīcijas Krimā, tostarp arī Sevastopolē, būs nelikumīgas. ES reģistrētiem uzņēmumiem un ES pilsoņiem aizliegts pirkt Ukrainai «de iure» joprojām piederošajā pussalā esošos nekustamos īpašumus vai firmas. Aizliegts arī finansēt Krimā esošos uzņēmumus, kā arī sniegt ar finansēšanu saistītus pakalpojumus.

ES tūrisma uzņēmumiem aizliegts piedāvāt klientiem pakalpojumus Krimā vai Sevastopolē, tostarp, izņemot ārkārtas gadījumus, Eiropas kruīza kuģiem aizliegts ieiet jebkurā Krimas ostā.

Papildus aizliegts pārdot Krimas uzņēmumiem virkni preču un tehnoloģiju.

Tirdzniecības ierobežojumi ieviesti transporta, telekomunikāciju un enerģētikas nozarē, kā arī minerālu, tostarp naftas un gāzes, ieguves industrijā.

Kopumā aizliegto preču sarakstā ir aptuveni 200 pozīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu