Patiesība par Ziemassvētku vecīša darbnīcu: Pilsēta Ķīnā, kas rada 60% pasaules rotājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas pilsētas Jivu «Ziemassvētku ciematā», tūkstošiem kilometru no Ziemeļpola, nav ne sniega, ne elfu - tikai 600 fabrikas, kas ražo 60% no visiem rotājumiem pasaulē. Pieņemtajos mītos par Ziemassvētkiem mums patiktu iztēloties, ka svētku rotājumus rada sārtvaidži rūķi mājīgas gaismas pielietās, mazās darbnīciņās kaut kur pie polārā loka, taču realitāte ir citādāka. Visticamāk, lielākā daļa eglīšu rotājumu bumbu, nieciņu un mirgojošo LED gaismiņu mūsu mājās nāk no Ķīnas pilsētas Jivu, kas atrodas 300 kilometrus no Šanhajas un kur nav nevienas īstas Ziemassvētku egles vai sniegpārslas, raksta «The Guardian».

Jivu, kas iedēvēta par «Ķīnas Ziemassvētku ciematu», atrodas 600 fabrikas, kas kopumā ražo 60% visu rotājumu un aksesuāru pasaulē, sākot ar spīdīgas optiskās šķiedras mākslīgajām eglēm un beidzot ar salatēvu ceputēm.

«Rūķi», kas strādā šajās fabrikās, lielākoties ir migranti, kas strādā 12 stundas diennaktī,

lai nopelnītu maksimāli 200 līdz 300 mārciņu mēnesī. Izrādās, viņi nav pat pilnīgi pārliecināti, kas ir Ziemassvētki.

«Varbūt tas ārzemniekiem ir kaut kas līdzīgs ķīniešu Jaungadam,» sarunā ar Ķīnas ziņu aģentūru spriedis viens no 19 gadus vecajiem fabrikas strādniekiem, kurš kopā ar tēvu ik dienu pavada garas stundas, radot sarkanas putuplasta sniegpārslas. Smidzinot sarkano krāsu uz rotājumiem, viņi abi ir no galvas līdz kājām pārklāti ar sarkanu pulveri, un

dienā abi izlieto vismaz 10 sejas maskas, citādi krāsas putekļos elpot nav iespējams.

Darbs ir nogurdinošs, un abi cer, ka šogad izdosies sakrāt pieteikami daudz naudas, lai pietiktu dēla kāzām un abi varētu atgriezties mājās.

Iepakotas plastmasas maisiņos, sarkanās sniegpārslas kopā ar citiem svinību piederumiem tiek pārdotas Jivu pilsētas Starptautiskajā tirgū jeb Ķīnas preču tirgū – plastmasas izstrādājumu brīnumpasaulē. Tas ir milzīgs gadatirgus, kurā var atrast visu iespējamo –

vesels ielu labirintu komplekss veltīts mākslīgiem ziediem un piepūšamām rotaļlietām,

kam seko lietussargi, siltās vējjakas, plastmasas spaiņi un pulksteņi. Tas ir gluži kā globālā patēriņa daudzstāvu piemineklis. ANO šo kompleksu atzinis par lielāko mazo preču vairumtirdzniecības tirgu pasaulē, un tā darbības mērogu raksturo tāds kā pilsētas plāns, kas šo tirdzniecības festivālu sadala piecās dažādās apkaimēs. Otrā apkaime ir tā, kurā atrodami Ziemassvētki – labirinti, kas izklāti ar virtenēm, mirgojošām LED gaismu virtenēm, jebkura izmēra zeķēm, plastmasas eglēm zilā, dzeltenā un koši rozā krāsā, ar sudrabotiem un zeltītiem plastmasas čiekuriem.

Milzu tirgus varētu izskatīties pēc īstas brīnumu krātuves, taču tā ziedu laiki, šķiet, ir pagājuši – to izkonkurējuši tādi interneta giganti kā «Alibaba» un «Made in China», kas piedāvā iegādāties vairāk nekā 1,4 miljonus dažādu rotājumu un piegādāt tos uz mājām, kamēr Jivu tirdzniecības pilsētiņā ir ap 400 000 produktu.

Mērķējot uz zemo cenu tirgu, Jivu pārdošanas apjomi uzplauka recesijas laikā, taču šogad pārdošanas rādītāji ir kritušies. Tomēr Jivu Ziemassvētku produktu industrijas asociācija norāda, ka, pieaugot šo svētku popularitātei arī Ķīnā, iekšzemes pieprasījums aug.

Ziemassvētku vecītis Ķīnas iedzīvotājiem gan esot pat labāk pazīstams nekā Jēzus Kristus.

Viens no neskaitāmo rotājumu bodīšu īpašniekiem par ieslodzījumu mūžīgajos Ziemassvētkos nepavisam nebēdā. «Sēžot šeit katru dienu, skatoties uz šīm skaistajām dekorācijām, lieliski uzlabojas oma.» «The Guardian» gan pieļauj, ka tie, kas ražošanas līnijas otrā galā pārslogotās darbnīcās diendienā gremdē sniegpārsliņas sarkanas krāsas pulverī, lai mēs tās varētu iegādāties par 99 centiem, nejūtas gluži tāpat.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu