Uzbekistānā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzbekistānā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās visas četras konkurējošās partijas atbalsta prezidenta Islama Karimova valdību.

Vairāk nekā 20 miljoni vēlētāju reģistrējušies balsošanai, lai ievēlētu 150 deputātu parlamenta apakšpalātu, un varas iestādes izsūta miljoniem īsziņu, lai nodrošinātu iedzīvotāju līdzdalību balsošanā.

Karimovs, kurš valsti valda kopš 1989.gada, pēdējo gadu laikā nedaudz paplašinājis parlamenta pilnvaras, tostarp ļaujot partijai, kas ieguvusi lielāko balsu vairākumu, nominēt kandidātu premjerministra amatam. Līdz šim to darīja prezidents.

Tomēr analītiķi uzskata, ka šīs vēlēšanas nenesīs nekādas tūlītējas pārmaiņas valstī.

Opozīcijas līderi, no kuriem daudzi pēdējos gados pametuši Uzbekistānu, aicinājuši parlamenta vēlēšanas boikotēt. Tomēr pieeja ārvalstu medijiem un internetam Uzbekistānā ir ierobežota un visus nacionālos medijus kontrolē valdība.

Martā Uzbekistānā notiks prezidenta vēlēšanas. 76 gadus vecais Karimovs nav publiski paziņojis, kuru izvēlējies par savu sekotāju, un maijā lika noprast, ka vēlas palikt prezidenta amatā arī turpmāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu