Obama: ASV apsvērs iespēju atkal atzīt Ziemeļkoreju par valsti, kas sponsorē terorismu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV apsver iespēju atkal atzīt Ziemeļkoreju par valsti, kas sponsorē terorismu, intervijā telekanālam CNN paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.pēc iespējamā Ziemeļkorejas kiberuzbrukuma kompānijai «Sony Pictures».

«Mēs pārskatīsim tos {terorismu atbalstošo valstu sarakstus} procesā, kurš jau notiek,» viņš sacīja.

«Un mēs to neizlemsim balstoties uz pēdējiem jaunumiem. Mēs sistemātiski izskatīsim to, kas ir izdarīts, un, balstoties uz šiem faktiem, mēs nākotnē pieņemsim šos lēmumus,» uzsvēra prezidents.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Baraks Obama piektdien brīdināja Ziemeļkoreju, ka tai draud ASV atbildes reakcija par kiberuzbrukumiem Holivudas kinostudijai «Sony Pictures» saistībā ar negodbijīgo komēdiju par plānu nogalināt Ziemeļkorejas līderi Kimu Džongunu, kas ir saniknojis Phenjanu.

Obama norādīja, ka kinostudija «ir kļūdījusies», atceļot 25.decembrī plānoto komēdijas «Intervija» («The Interview») par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) plānu nogalināt Kimu izlaišanu.

«Sony» paziņoja par savu lēmumu, pamatojot to ar faktu, ka lielākā daļa ASV kinoteātru tīklu ir atteikušies demonstrēt šo filmu, jo anonīmi hakeri izteica draudus par 2001.gada 11.septembra teroraktu atkārtošanu, vēršot tos pret kinoteātriem.

Ziemeļkorejas sūtnis noliedza valsts saistību ar hakeru uzbrukumiem, kuru rezultātā internetā tika noplūdinātas elektroniskā pasta sarakstes, scenāriji un studijas iekšējā saziņa, tostarp dati par algām un darbinieku veselības stāvokli.

Runājot ar žurnālistiem pēc tam, kad ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka par kiberuzbrukumiem vainojama Ziemeļkoreja, Obama sacīja, ka Vašingtona nekad neklanīsies «kāda diktatora priekšā».

«Mēs varam apstiprināt, ka Ziemeļkoreja iesaistījās šajā uzbrukumā,» teica ASV prezidents.

«Mēs atbildēsim. Mēs atbildēsim proporcionāli un mēs atbildēsim vietā un laikā, un veidā, kādu mēs izvēlēsimies,» piebilda Obama.

Prezidents atzina, ka viņš saprot «Sony» solījumu, tomēr piebilda, ka «jā, domāju, ka viņi pieļāva kļūdu».

«Mēs nevaram pieļaut sabiedrību, kurā kāds diktators no kādas vietas var sākt ieviest cenzūru Savienotajās Valstīs,» Obama teica.

Hakeri 24.novembrī uzlauza «Sony Pictures» datortīklu un nopludināja personīgo informāciju par 47 tūkstošiem cilvēku, tostarp slavenībām.

«Sony Pictures» personāls 5.decembrī saņēma e-pasta vēstuli no hakeriem, kuri bija uzlauzuši tās datortīklu, un vēstules sūtītāji brīdināja, ka šīs firmas darbiniekiem un viņu tuviniekiem draud «briesmas».

FIB sacīja, ka šis uzbrukums ziņā atbilst Ziemeļkorejas agrāk veiktiem kiberuzbrukumiem.

Obama uzsvēra, ka nav pierādījumu, ka Ziemeļkoreja ir darbojusies kopā ar kādu citu valsti. Iepriekš plašsaziņas līdzekļi norādīja, ka Ziemeļkorejas vienīgā sabiedrotā Ķīna varētu būt palīdzējusi.

Lai gan vairākas ASV amatpersonas uzbrukumu «Sony» ir dēvējušas par teroraktu, Obama par to runāja kā par «noziegumu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu