«WikiLeaks» publisko CIP rekomendācijas aģentiem: kā apmuļķot ES robežsargu

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tīmekļa medijs «WikiLeaks» svētdien publiskojis divus slepenus ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) dokumentus, kuros aģentiem sniegti padomi, kā izvairīties no viltus identitātes atklāšanas pārbaudēs uz Eiropas Savienības (ES) robežām.

Abi dokumenti marķēti ar atzīmi «Noforn» (kas nozīmē «no foreigners»), liedzot tos atklāt sabiedroto izlūkdienestiem.

Pirmais dokuments «Surviving Secondary» datēts ar 2011.gadu un paskaidro, ko darīt gadījumos, ja robežsargs izraugās aģentu papildu pārbaudei.

Otrs dokuments «Schengen Overview» ir no 2012.gada un izklāsta riskus, kādus var sagādāt elektroniskās pārbaudes uz robežām, piemēram, Vīzu informācijas sistēma (VIS).

Pirmajā dokumentā sniegtās instrukcijas lielākoties ir balstītas uz reāliem piemēriem un iesaka paļauties uz veselo saprātu.

Piemēram, norādīts, ka labākais veids, kā apmuļķot robežsargu, ir «saskanīgs, labi izmēģināts un ticams aizsegs».

Kā piemērs minēts kāds gadījums, kad CIP aģents tika aizturēts kādā ES lidostā, jo viņa bagāžā tika atrastas sprāgstvielu pēdas. Bet viņam izdevās pārliecināt apsargus, ka viņš bijis pretterorisma mācībās Vašingtonas apgabalā un viņš tika atbrīvots.

Dokumentā aģentiem ieteikts sagatavot savai viltus identitātei interneta vēsturi, būt garīgi sagatavotam un izvairīties vest sev līdzi elektroniskās ierīces, kas var sagraut aizsegu.

Aģentiem arī nevajadzētu kost lūpā, svīst, pārāk daudz runāt vai citādi izrādīt satraukumu un lietot tādas frāzes kā «zvēru pie Dieva», norādīts dokumentā.

«Schengen Overview» savukārt sniedz pārskatu par dažādajām elektroniskās robežkontroles sistēmām, kādas darbojas ES.

Dokumentā norādīts, ka šīs sistēmas nav radītas pretizlūkošanai un tādēļ nerada lielu risku ASV aģentiem identitātes atklāšanas ziņā.

Kā vienīgais izņēmums minēta «Entry/Exit System» (EES), kas sāks darboties nākamajā gadā.

ESS ieraksta un uzglabā informāciju par vietu un laiku, kad ES iebrauc un izbrauc personas, kas nav ES dalībvalstu pilsoņi. Tostarp arī informāciju par cilvēkiem, kuriem nav nepieciešamas vīzas.

Savukārt ES visplašāk izmantotā Šengenas informācijas sistēma (SIS) atzīta par vienu no nekaitīgākajām aģentiem, kuri ceļo ar viltus identitāti.

Ja vien aģents neceļo ar aizsegu, kas prasa vīzu, arī VIS nerada lielus draudus, jo ASV pilsoņiem nav nepieciešama vīza iebraukšanai ES, norādīts dokumentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu