Tiesa Krievijā soda «Jūros vilkas» kapteini un atceļ arestu kuģim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Murmanskas pilsētas tiesa Krievijā piektdien piespriedusi četru miljonu rubļu (vairāk nekā 60 000 eiro) naudas sodu Lietuvas zvejas kuģa «Jūros vilkas» kapteini Aleksandru Gruško un atcēlusi kuģa arestu.

Tiesa atzina kapteini par vainīgu administratīvajā pārkāpumā par nelikumīgu ūdens resursu izmantojumu un «sodīt viņu ar 4,251 miljona rubļu (63 600 eiro) naudas sodu, lomu iznīcināt, arestu kuģim noņemt».

Iepriekš tiesas sēde tika trīs reizes atlikta aizstāvības dēļ, kas lūdza laiku, lai saņemtu paskaidrojumus no Krievijas Aizsardzības ministrijas par normatīvo aktu, kas reglamentē zivju lomu, pārkāpumu, eksperta secinājumus un veiktu atkārtotas ekspertīzes.

Jau vēstīts, ka Lietuvas zvejas kuģi «Jūros vilkas» ar 28 apkalpes locekļiem, kuru vidū ir trīs Lietuvas pilsoņi, Krievijas robežsargi aizturēja 19.septembrī Barenca jūrā. Lietuva ir paziņojusi, ka tas noticis starptautiskajos ūdeņos, kuģa kapteinis ar spēku tika atstādināts, apkalpe tika aizturēta un kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu, kur tam tika noteikts arests.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Murmanskas apgabala robežapsardzes pārvalde iepriekš paziņoja, ka kuģis aizturēts Krievijas ekonomiskajā zonā, un, ka uz kuģa atrastas 15 tonnas krabju, kas nozvejoti Krievijas ekonomiskajā zonā. Pēc Krievijas robežsargu versijas, kuģis esot aizturēts, kad kapteinis pēc kuģa īpašnieka norādījumiem devies uz Norvēģijas ekonomisko zonu, lai izvairītos no atbildības par nelikumīgu krabju zveju.

Krievijas Murmanskas apgabala tiesa 22.oktobrī izskatīja «Jūros vilkas» īpašnieku aizstāvības pārsūdzību par drošības naudas apjomu un samazināja to no 113 miljoniem rubļu (divi miljoni eiro) līdz 36,6 miljoniem rubļu (0,6 miljoni eiro).

Lietuva iepriekš paziņoja, ka Ziemeļaustrumu zivsaimniecības komisija (NEAFC) ir atbildīga par «Jūros vilkas» aizturēšanu Krievijā, un komisijai jākompensē šīs aizturēšanas radītie zaudējumi, jo tā laikus nesniedza informāciju Lietuvai par izmaiņām Krievijas īpašās ekonomiskās zonas robežās.

Vēlāk Lietuvas lauksaimniecības ministre Virginija Baltraitiene paziņoja, ka Lietuvai un Krievijas «Jūrosvilkas» īpašniekiem pašiem būs jālemj par kuģa likteni, jo nedz Eiropas Komisija, nedz NEAFC neplāno šo jautājumu risināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu