Azerbaidžānā notikusi kratīšana «Radio Brīvība» redakcijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Azerbaidžānas varasiestādes piektdien veikušas kratīšanu ASV finansētā Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība (RBE/RB) vietējās nodaļas redakcijā, kas pēc tam slēgta, ziņo RBE/RB.

Kāda augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona atzinusi, ka Vašingtona ir «ļoti satraukta» par ziņām, ka RBE/RB Baku redakcijas darbinieki esot aizturētu un nopratināti.

«Mēs aicinām atbildīgās varasiestādes ievērot Azerbaidžānas starptautiskās saistības aizsargāt mediju brīvību,» norādīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

RBE/RB, kas kļuva pazīstama Aukstā kara laikā, raidot krievu valodā, kā arī PSRS okupēto un pakļauto tautu valodās, saņem finansējumu no ASV Kongresa.

Azerbaidžānas policija kratīšanas laikā konfiscējusi redakcijas dokumentus un zīmogus.

Tiesas izsniegtajā kratīšanas orderī teikts, ka tā notiek, pamatojoties uz Azerbaidžānas likumu par ārvalstu finansētajām nevalstiskajām organizācijām (NVO), vēsta RBE/RB.

RBE/RB galvenais redaktors Nenads Pejičs kratīšanu Baku redakcijā nosaucis par «kliedzošu visu to starptautisko saistību un standartu pārkāpumu, ko Azerbaidžāna apņēmusies ievērot».

Viņš piebildis, ka tas acīmredzot ir azerbaidžāņu varasiestāžu mēģinājums apklusināt pēdējo neatkarīgo radiostaciju valstī.

Pejičs uzsvēris, ka RBE/RB arī turpmāk atbalstīs azerbaidžāņu pamattiesības uz brīvu pieeju informācijai un turpinās sniegt ziņas «auditorijai, kam tās ir nepieciešamas».

Jau iepriekš decembrī Azerbaidžānas varasiestādes aizturēja RBE/RB raidījumu vadītāju Hadiju Ismailovu, kas izmeklēja autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva ģimenes locekļu koruptīvos darījumus. Viņai izvirzītas apsūdzības par personas novešanu līdz pašnāvības mēģinājumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu