Virs Indonēzijas pazudusi «AirAsia» pasažieru lidmašīna ar 162 cilvēkiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceļā no Indonēzijas uz Singapūru svētdien pazudusi aviokompānijas «AirAsia» lidmašīna «Airbus A320-200». Tā ir jau trešā Malaizijas lidsabiedrības lidmašīna, kas pazudusi šā gada laikā. Lidmašīnā bija 155 pasažieri, tai skaitā 138 pieaugušie, 16 bērni un viens zīdainis, kā arī divi piloti un pieci stjuarti.

Lidmašīna pazuda no radaru ekrāniem ap plkst.6.17 (plkst.1.17 pēc Latvijas laika) - aptuveni stundu pēc izlidošanas no Surabajas Austrumjavā.

Indonēzijas transporta lietu ministrs neapstiprina informāciju par lidmašīnas katastrofu, tomēr viņš atklājis, ka pilots brīdi pirms lidmašīnas pazušanas esot prasījis atļauju pacelties augstāk, lai izvairītos no sliktajiem laika apstākļiem. Viens no lidmašīnas pilotiem bijis Indonēzijas pilsonis, bet otrs - Francijas pilsonis.

Brīdi pirms tam, lidojot pāri rajonam, kur bieži plosās spēcīgi negaisi, apkalpe lūgusi Džakartas gaisa satiksmes kontroles centram atļauju pacelties augstāk par plānoto lidojuma maršrutu un pagriezties pa kreisi, lai izvairītos no bieza mākoņu slāņa un nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Gandrīz divpadsmit stundas vēlāk Indonēzijas gaisa kara spēku lidmašīnām, kas pārmeklē iespējamo avārijas vietu, kur lidmašīna būtu varējusi nogāzties, nav izdevies atrast neko, kas ļautu spriest par notikušo. Tuvojoties krēslai un beidzoties degvielai, lidmašīnas gatavojas atgriezties bāzē. Meklēšanā iesaistīta arī Singapūras militārā transportlidmašīna, bet kuģi vēl ir ceļā uz šo rajonu.

Ministrs vietējiem medijiem atzinis, ka no lidmašīnas nav saņemti avārijas signāli.

Ir pagājušas vairāk nekā sešas stundas kopš lidmašīnas pazušanas, tāpēc «nav nekādu iespējamību, ka tā vēl atrastos gaisā», norādīja viņš.

Atsevišķi mediji ziņo, ka lidmašīna avarējusi, iegāžoties okeānā.

«The Guardian», atsaucoties uz Indonēzijas medijiem, vēsta, ka lidmašīnas atlūzas pamanītas ūdenī netālu no Belitungas salas.

Tiek ziņots, ka kāda pasažiera radinieks esot saņēmis īsziņu, kurā teikts, ka lidmašīna veikusi ārkārtas nosēšanos salas rietumu daļā un visi pasažieri esot sveiki un veseli.

Tikmēr oficiālā informācija liecina, ka lidmašīnas joprojām nav atrasta, turklāt meklēšanas darbus patlaban ievērojami apgrūtina sliktie laika apstākļi. Indonēzijas gaisa spēki paziņojuši, ka meklēšanas operācijas reģionā redzamība ir 5-10 kilometri.

Reisa QZ8501 lidmašīna no radaru ekrāniem pazudusi neilgi pēc tam, kad pēdējo reizi pilots dispečeriem prasījis informāciju par maršrutu. Tas noticis ap plkst.6.17 pēc vietējā laika.

Kā paziņojusi aviokompānija, pazudušajā lidmašīnā atradušies 156 Indonēzijas pilsoņi, trīs dienvidkorejieši un pa vienam cilvēkam no Singapūras, Malaizijas un Francijas.

Pārmeklēt lidmašīnas pazušanas rajonu - Javas jūru uz dienvidrietumiem no Kalimantānas provinces piekrastes - devušās divas Indonēzijas gaisa kara spēku lidmašīnas.

Pazudušo aviolaineri virs Javas jūras Indonēzijas piekrastē meklē divas Indonēzijas gaisa spēku lidmašīnas. Lai palīdzētu meklēšanā, turp nosūtīta arī Singapūras militārā transporta lidmašīna C-130.

Palīdzību meklēšanā piedāvājuši Singapūras jūras un gaisa spēki. ASV Baltais nams paziņojis, ka seko situācijai un par notikušo informēts prezidents Baraks Obama.

Apmēram 11 stundas pēc lidmašīnas pazušanas vēl nebija atrastas nekādas pēdas.

Tumsas iestāšanās dēļ meklēšana svētdienas pēcpusdienā tika pārtraukta, bet tiks atsākta pirmdienas rītā, paziņoja Indonēzijas Transporta ministrijas ierēdnis.

Surabajas un Singapūras lidostās sapulcējās simtiem cilvēku, gaidot ziņas par pazudušās lidmašīnas un tajā esošo cilvēku likteni.

Pazudusī lidmašīna pieder Malaizijas zemo cenu aviosabiedrības «AirAsia» meitasuzņēmumam «AirAsia Indonesia».

«AirAsia» paziņoja, ka pazudušajai lidmašīnai tehniskā apkope pēdējoreiz veikta 16.novembrī. Šīs kompānijas lidmašīnas vēl nav bijušas iesaistītas nevienā aviokatastrofā ar cilvēku upuriem.

«AirAsia» nekad nav zaudējusi lidmašīnas, bet reģiona aviācijas nozare šogad pieredzējusi traģiskus notikumus - martā lidojumā no Kualalumpuras uz Pekinu pazuda Malaizijas nacionālās lidsabiedrības «Malaysia Airlines» lidmašīna ar 239 pasažieriem un apkalpes locekļiem, bet cita šīs pašas aviokompānijas lidmašīna tika notriekta jūlija vidū prokremlisko kaujinieku kontrolētajos Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 298 cilvēki, kas atradās reisa Amsterdama-Kualalumpura lidmašīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu