«Islāma valsts» kopš jūnija Sīrijā noslepkavojusi 2000 cilvēku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» (IV) kaujinieki kopš jūnija beigām Sīrijā noslepkavojuši gandrīz 2000 cilvēkus, svētdien paziņojusi Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» (SOHR).

«No 28.jūnija, kad grupējums pasludināja savu «kalifātu», līdz 27.decembrim SOHR dokumentējusi nāvessodus, ko IV Sīrijā izpildījis 1878 cilvēkiem,» teikts organizācijas paziņojumā. 1175 no viņiem bijuši civiliedzīvotāji, tai skaitā četri bērni un astoņas sievietes.

SOHR dati balstīti uz aktīvistu tīkla un mediķu sniegtajām ziņām no Sīrijas. Organizācija norāda, ka upuri nošauti, nomētāti ar akmeņiem vai tiem nocirsta galva.

Nogalināto vidū bijuši 930 Deir ez Zoras provincē dzīvojošās šeitatu cilts locekļi, kas vasarā stājās pretī džihādistiem. Kā ziņots, šomēnes masu kapā Sīrijas austrumos atrastas 230 šīs cilts piederīgo mirstīgās atliekas.

Upuru skaitā ir arī 502 Sīrijas armijas karavīri un kaujinieki, kas atbalstījuši prezidenta Bašara al Asada režīmu, kā arī aptuveni 120 pašas «Islāma valsts» locekļi, kas acīmredzot «sodīti» galvenokārt par mēģinājumu bēgt uz dzimteni, un vēl 80 cilvēki no konkurējošā grupējuma - «Al Qaeda» Sīrijas atzara «Al Nusra».

Vienlaikus SOHR pauž viedokli, ka patiesais nogalināto skaits varētu būt daudz lielāks, jo daudzi no upuriem nav apzināti.

Paši džihādisti šādu «nāvessoda izpildes» ainu videoierakstus nereti izplata internetā. Kā uzskata eksperti, tādējādi viņi cenšas sēt bailes mierīgo iedzīvotāju vidū un konkurējošajos grupējumos, kā arī piesaistīt sev jaunus spēkus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu