Izraēla uzrunā Francijas ebrejus: «Izraēla ir jūsu mājas!»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas ebreju skolas un sinagogas tiks aizsargātas pat ar armiju, ja tāda nepieciešamība radīsies, pēc tikšanās ar prezidentu Fransuā Olandu paziņoja Francijas ebreju kopienas līderis Rožē Cukermans. Francijas prezidents Fransuā Olands arī plāno pēc svētdien paredzētā masu gājiena apmeklēt Parīzes galveno sinagogu.

«Viņš mums sacīja, ka visas skolas un visas sinagogas tiks aizsargātas, ja nepieciešams, pat iesaistot Francijas armiju,» sacīja Francijas Ebreju institūciju pārstāvniecības padomes prezidents Cukermens.

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien paziņojumā Francijas ebrejiem paziņoja, ka Izraēla ir viņu mājas.

«Es vēlos teikt visiem Francijas ebrejiem, visiem Eiropas ebrejiem, ka Izraēla nav tikai vieta, kurā virzienā lūgties, bet Izraēlas valsts ir jūsu mājas,» sacīja Netanjahu.

«Šonedēļ notiks īpaša ministru sanāksme, lai lemtu par pasākumiem kā palielināt imigrāciju no Francijas un citām Eiropas valstīm, kas cieš no briesmīga antisemītisma. Visi ebreji, kas vēlas imigrēt Izraēlā, tiek sirsnīgi gaidīti ar atvērtām rokām. Mēs palīdzēsim jums ātri iedzīvoties mūsu valstī, kas ir arī jūsu valsts,» teikts Netanjahu paziņojumā.

Viens no islāma radikāļu šonedēļ sarīkotajiem uzbrukumiem Francijā bija vērsts pret košera lielveikalu, nogalinot četrus ebrejus.

«Mēs paužam dziļas bēdas par mūsu ebreju brāļiem, kas tika nogalināti tikai tāpēc, ka viņi bija ebreji. Mēs ciešam sāpes līdz ar mūsu brāļiem un māsām Francijas ebreju kopienā par šo briesmīgo zaudējumu,» teikts Netanjahu paziņojumā.

Francijas premjerministrs Manuels Valls, apmeklējot uzbrukumā cietušo košera lielveikalu, centās mierināt Francijas pusmiljonu lielo ebreju kopienu, norādot, ka «Francija bez Francijas ebrejiem nebūtu Francija».

Atzīstot, ka pieaugošās antisemītiskās tendences rada satraukumu, Valls norādīja, ka Francijā mīt «Eiropas lielākā un vecākā ebreju kopiena, kas daudz ieguldījusi republikā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu