Lavrovs: ASV grib dominēt pasaulē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV prezidenta Baraka Obamas paziņojumi liecina, ka Savienotās Valstis grib dominēt pasaulē, nevis tikai būt pirmās vienlīdzīgo vidū, trešdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Amerikāņi uzņēmuši kursu uz konfrontāciju, absolūti nekritiski novērtē paši savus soļus, un vakardienas prezidenta Obamas uzstāšanās liecina, ka filozofijas centrā ir tikai viens - «mēs esam numur viens». Un visiem pārējiem tas ir jāsaprot. Tas ir nedaudz nemūsdienīgi un neatbilst mūsdienu reālijām. Liecina par to, ka ASV tomēr grib dominēt, nevis tikai būt pirmās vienlīdzīgo vidū. Viņiem ārpolitiskā filozofija ir agresīvāka,» sacīja Lavrovs.

«Man šķiet, ar to neies cauri,» norādīja ministrs.

Obama otrdien Kongresā uzrunā par stāvokli valstī brīdināja Krieviju, uzsverot, ka ASV atbalsts Ukrainai ir apliecinājums amerikāņu spēkam un diplomātijai, kas Maskavu atstājis izolācijā un tās ekonomiku - smagā stāvoklī.

«Mēs turamies pie principa, ka lielākās valstis nedrīkst terorizēt mazākās, iestājoties pret Krievijas agresiju, atbalstot Ukrainas demokrātiju un no jauna sniedzot garantijas mūsu NATO sabiedrotajiem,» norādīja Obama.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu