Bijušie Francijas karavīri pievienojas džihādistiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki bijušie Francijas karavīri pievienojušies džihādistiem Irākā un Sīrijā, ziņo Francijas mediji, raisot bažas par radikāliem elementiem valsts armijā.

Kāds anonīms avots ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka runa, visticamāk, ir par aptuveni desmit bijušajiem karavīriem.

«Mūsu raizes nav bijušie karavīri. (..) Tās ir novērst radikalizēšanās fenomenu mūsu spēkos,» atklāja anonīmais avots.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns atteicās komentēt šo jautājumu, bet norādīja, ka gadījumi, kad bijušos karavīrus vilina džihādisms, ir ļoti reti.

Francijas premjerministrs Manuels Valss trešdien paziņoja, ka pēc traģiskajiem Parīzes teroraktiem Francija nolēmusi atvēlēt 425 miljonus eiro un radīt 2680 jaunas darbavietas, lai pastiprinātu cīņu pret terorismu.

Papildu darbavietas tiks izveidotas arī iekšējā izlūkdienesta vienībā, kas palīdz atlasīt un pārbaudīt jauniesaucamos.

Armijas lielākās bažas ir, ka karavīri varētu pavērst ieročus pret saviem komandieriem vai izmantot savas zināšanas un prasmes, lai īstenotu teroraktus.

Radiostacija RFI ziņoja, ka lielākā daļa karavīru, kas radikalizējušies, pievienojušies teroristu organizācijai «Islāma valsts», kas sagrābusi savā kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā. Viņu vidū ir bijušie īpašo spēku un Ārzemju leģiona karavīri, kā arī sprāgstvielu eksperti.

Saskaņā ar laikraksta «L'Opinion» vēstīto viens no šiem bijušajiem karavīriem dienējis elitārajā 1. Jūras kājnieku izpletņlēcēju pulkā.

Pēc pieciem gadiem dienestā karavīrs iestājies darbā privātā apsardzes firmā, kas nodarbojās ar naftas lauku sargāšanu Arābijas pussalā. Tur viņš pieņēmis radikālas idejas, uzaudzējis bārdu un pakļāvies islāmistu ideoloģijai. Viņš ticis atlaists un pēc tam devies uz Sīriju, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja «L'Opinion».

Avoti Francijas izlūkdienestā atklāja, ka viņiem bijušais izpletņlēcējs ir zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu