Sīrijas opozīcija pieprasa «radikālas demokrātiskas pārmaiņas»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas opozīcijas frakcijas sestdien aicināja veikt «radikālas demokrātiskas pārmaiņas» kara novārdzinātajā valstī pirms aprīlī gaidāmajām sarunām, kurās plānots vienoties par politisku konflikta risinājumu.

Divu dienu konferencē Kairā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atzītā opozīcija tikās ar trimdā esošo opozicionāru veidoto Sīrijas Nacionālo koalīciju un vienojās par redzējumu, ko veido desmit punkti, kā arī paziņoja par jaunām sarunām aprīlī.

Grupas vienojās, ka «jebkādam sarunu procesam ir jānoved.. pie demokrātiska režīma un suverēnas pilsoniskas valsts», liecina sanāksmes kopīgais paziņojums.

Sīrijas opozīcijas pārstāvju piebilda, ka jebkādam politiskam risinājumam Sīrijas četrus gadus ilgušajam pilsoņu karam «ir jāsniedz radikālas demokrātiskas pārmaiņas, kas kriminalizē vardarbību un sektantismu».

Nacionālo koalīciju sanāksmē Kairā neformāli pārstāvēja vairāki tās biedri, tostarp bijušais koalīcijas vadītājs Ahmeds Džarba, kuram ir ciešas saites ar Saūda Arābiju.

Anonīms avots koalīcijā iepriekš apstiprināja, ka organizācijas pārstāvji sanāksmi Kairā neapmeklē oficiāli.

Nākamās Sīrijas opozīcijas vispārējās konferences «mērķis ir vienoties par politisku redzējumu un vienoties par kopīgiem opozīcijas centieniem», sacīja Salehs al Nabvani no opozīcijas kustības Demokrātisku pārmaiņu nacionālā koordinācijas komiteja, kuras pastāvēšanu akceptē Asada režīms.

Sīrijas Nacionālā koalīcija un augsta ranga opozicionārs Moazs al Hatibs iepriekš paziņoja, ka neapmeklēs sarunas ar Asada režīmu Maskavā, kas tiek organizētas šomēnes ar mērķi rast politisku risinājumu karam, kurā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku.

Savukārt Sīrijas vietējie opozīcijas spēki sestdien paziņoja, ka daži uzaicinātie pārstāvji varētu ierasties uz sarunām Maskavā.

Nacionālās koalīcijas pārstāvis Fajezs Sarahs sacīja, ka Kairas sanāksmē nav diskutēts par sarunām Maskavā, «jo lēmums jau ir pieņemts».

Krievijas centieni sarīkot miera sarunas Sīrijas kara risinājumam nāk pēc tam, kad pērn Apvienoto Nāciju Organizācijas kā vidutāja rīkotās sanāksmes Ženēvā starp Asada režīmu un opozīciju nesniedza rezultātu.

Krievija ir ietekmīgākā Asada režīma starptautiskā sabiedrotā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu