Japāna pārbauda video par «Islāma valsts» ķīlnieka nogalināšanu autentiskumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HO / IS RAQQA

Japānas valdība sestdien paziņoja, ka mēģina apstiprināt autentiskumu video, kas ievietots internetā un kurā paziņots, ka ir nogalināts viens no diviem japāņu ķīlniekiem, kurus gūstā tur džihādistu grupējums «Islāma valsts».

«Jauns video, kurā, šķiet, ir redzams Kendzi [Goto], publicēts internetā,» paziņoja Japānas valdības vecākais preses pārstāvis Josihide Suga. «Mēs apkopojam informāciju,» viņš piebilda.

Video, šķiet, Goto ir dzīvs. Tomēr valdība pārbauda video, lai atrastu attēlus, kas liecinātu, ka ķīlnieku turētāji ir nogalinājuši otru gūstā saņemto Japānas pilsoni Harunu Jukavu.

Ierakstā ir netieši norādīts, ka viens no ķīlniekiem ir nogalināts un tiek pieprasīta ieslodzīto apmaiņa pret otru. Video gan ātri tika izdzēsts.

Video nav ievietots nevienā no džihādistu grupējuma oficiālajiem kanāliem. Tajā arī nav redzams nedz «Islāma valsts» melni baltais karogs, nedz arī redzama iespējamā Jukavas nogalināšana.

Vairāki «Islāma valsts» atbalstītāji sociālās saziņas vietnēs ir apstrīdējuši video autentiskumu, bet Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» direktors Rami Abdelrahmans norādīja, ka sarunas par abu Japānas pilsoņu atbrīvošanu turpinās.

Jau vēstīts, ka «Islāma valsts» otrdien draudēja nogalināt divus par ķīlniekiem saņemtus Japānas pilsoņus, ja šīs valsts valdība triju dienu laikā nesamaksās izpirkuma naudu 200 miljonu ASV dolāru (172,6 miljonu eiro) apmērā.

Kaujinieks, kas redzams otrdien publiskotajā video kopā ar abiem ķīlniekiem, paskaidroja, ka šis izpirkums būtu kompensācija par nemilitāro palīdzību, kuru Japānas premjerministrs Sindzo Abe ir apsolījis kā atbalstu kampaņai pret «Islāma valsti». Abe izteica šādu solījumu sava Tuvo Austrumu brauciena laikā.

Viens no ķīlniekiem Haruna Jukava bija parādīts arī citā «Islāma valsts» videoierakstā pērnā gada augustā, kur viņu skarbi pratināja viņa sagūstītāji.

Otrs ķīlnieks Kendzi Goto ir 1967.gadā dzimis ārštata žurnālists, kurš 1996.gadā izveidoja kompāniju «Independent Press in Tokyo», kas veido dokumentālas videofilmas par Tuvajiem Austrumiem un citiem reģioniem Japānas telekanālu vajadzībām.

«Islāma valsts» kaujinieki pēdējo mēnešu laikā ir nogalinājuši vairākus ārvalstu ķīlniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu