Igaunijas un Lietuvas pārstāvji mudina ES pastiprināt sankcijas pret Krieviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs sestdien paziņoja, ka militāri uzbrukumi Ukrainā, kuros iet bojā civiliedzīvotāji, ir uzskatāmi par teroraktiem, kā arī Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu pastiprināt sankcijas pret Krieviju pēc jaunākajiem uzbrukumiem Doņeckā un Mariupolē, bet Igaunijas bijušais ārlietu ministrs un Eiropas Parlamenta deputāts Urmass Paets paziņoja, ka ES un pārējā demokrātiskā pasaule nevar noskatīties, ka situācija Ukrainā saasinās.

«Uzbrukumi, kuros tiek nogalināti civiliedzīvotāji, - tagad Mariupolē pēc Doņeckā notikušajiem - ir jāuzskata par teroraktiem. Tie ir rīcības, vēlos uzsvērt - Krievijas rīcības - un tās bezatbildīgās pozīcijas, kas ieņemta iepriekš, sekas. Pat tad, ja mēs pieņemam, ka grupējumi pilnībā ignorē Krievijas instrukcijas, tas nemazina atbildību, jo viņi saņēma atbalstu, viņi saņēma politisku atbalstu, viņi saņēma modernu munīciju no Krievijas armijas, un tagad mēs redzam sekas,» Linkevičs sestdien teica ziņu aģentūrai BNS.

Viņš norādīja, ka ES vajadzētu pastiprināt sankcijas pret Krieviju, lai iegrožotu tālāku notikumu saasinājumu Ukrainā.

«Eiropas Savienībai ir jāīsteno politika, kuru tā uzņēmās veikt, un jāpastiprina sankcijas. Protams, vienmēr ir jārunā, bet izolācijai jābūt vienam no pasākumiem, lai mainītu kaut ko situācijā un atturētu tās saasinājumu,» sacīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Linkeviča vērtējumā, sestdienas uzbrukums Mariupolē parāda, ka konflikta Ukrainas austrumos attīstība nav uz labāko pusi.

«Mans iespaids ir tāds, ka sarunas tiek izmantotas, lai iegūtu laiku un vairāk pastiprinātu grupējumus - teroristu grupējums,» viņš atzina sarunā ar BNS.

Savukārt Igaunijas eiroparlamentārietis Paets sarunā ar BNS sestdien teica, ka «Mariupoles apšaudīšana un trauksmes izsludināšana Krievijas karavīriem Krimā norāda, ka sākas jauns mēģinājums fiziski savienot Luganskas un Doņeckas teritorijas, kas atrodas tā dēvēto separātistu kontrolē, un Krimu».

«Tas diemžēl nozīmē, ka tuvākajās nedēļās būs aktīva militārā ziņā un būs asinsizliešana. Karadarbība skars jaunas teritorijas, kas nesīs sev līdzi upurus un jaunus cilvēkus, kam būs jāpamet savas mājas tāpat kā līdz šim 600 tūkstošiem cilvēku, kam bija tas jādara,» teica ilggadējais Igaunijas ārlietu ministrs.

Sestdien raķetes trāpīja tirgū valdības spēku kontrolētajā ostas pilsētā Mariupolē, kas savieno Ukrainas austrumu separātistu kontrolētās teritorijas ar Krievijas anektēto Krimas pussalu. Tiek ziņots par vismaz 30 bojāgājušajiem un gandrīz simts ievainotajiem.

Ceturtdien raķetes uzbrukumā sabiedriskā transporta pieturā Doņeckā gāja bojā 13 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu