Vēlēšanās Grieķijā triumfē kreisie ekstrēmisti «Syriza»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Svētdien Grieķijā notikušajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi kreiso ekstrēmistu partija SYRIZA, krietni apsteidzot tuvākos politiskos konkurentus: partija saņēmusi 35,89% balsu, provizoriski iegūstot 150 no 300 vietām parlamentā.

Balsu skaitīšanas komisijas jaunākie dati pēc 50% balsu apkopošanas:

Kreisie ekstrēmisti Syriza ieguvusi 35,89% balsotāju atbalstu;

Konservatīvā partija «Jaunā demokrātija» 28.32%;

Neonacisti «Zelta rītausma» 6.37%;

Proeiropeiskā, centriskā partija 5.85%;

Komunistu partija 5.42%

Sociālistu partija PASOK 4.8%

Partija «Neatkarīgie grieķi» 4.68%

Pagaidām gan nav skaidrs, vai SYRIZA uzvara ir pietiekami spēcīga, lai tā viena pati varētu sastādīt jauno valdību. Lai tas notiktu, partijai jāsaņem 151 no parlamenta 300 mandātiem. Jaunākā informācija liecina, ka Syriza varētu būt ieguvusi 149-151 vietas parlamentā.

Iepriekš: Balsotāju aptauja (exit poll)

Pēc balsotāju aptaujas datiem, kas tiek publiskoti līdz ar vēlēšanu iecirkņu slēgšanas brīdi, SYRIZA saņēmusi starp 35,5 un 39,5% balsu. Līdz šim valdījusī konservatīvā partija «Jaunā demokrātija» palikusi otrajā vietā ar 23 līdz 27% balsu.

Abiem līderiem seko neonacistu partija «Zelta rītausma» un proeiropeiskā, centriskā partija «To Potami», kas saņēmušas līdzīgu balsu skaitu - starp 6,4 un 8%. Vienai no tām ir cerības iegūt trešo, otrai - ceturto vietu.

Tālāk seko kompartija ar 4,7 līdz 5,7%, sociālistu partija PASOK - līdzšinējās koalīcijas partneri - ar 4,2 līdz 5,2%, partija «Neatkarīgie grieķi» - labējā spārna taupības pretinieki - ar 3,5 līdz 4,5% un Demokrātisko sociālistu kustība ar 2,2 līdz 3,2%, liecina balsotāju aptauju dati.

Lai partija iekļūtu parlamentā, tai ir jāpārvar 3% slieksnis.

Aptaujas liecina, ka SYRIZA varētu iegūt 146 līdz 158 mandātus, tomēr galīgais rezultāts lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai parlamentā ir izdevies iekļūt bijušā premjerministra Georga Papandreu centriskajai Demokrātisko sociālistu kustībai.

«Tā ir vēsturiska uzvara, bet mums vēl ir jāredz, vai tā būs liela vēsturiska uzvara,» telekanālam «Mega TV» sacīja SYRIZA pārstāvis sakariem ar presi Pans Skurletis. Rezultāts «pauž vēstījumu pret taupību un par labu cieņai un demokrātijai».

Finanšu tirgi bijuši satraukti, ka SYRIZA uzvara varētu Grieķijā detonēt jaunu finanšu krīzi, tomēr sagaidāms, ka tās sekas attiecībā uz eirozonu būs krietni mazākas, nekā tas varēja būt 2012.gadā, kad grieķi iepriekšējo reizi gāja pie vēlēšanu urnām.

Kā parlamenta lielākā partija SYRIZA automātiski likumdevēju sapulcē iegūs papildu 50 vietas, tomēr, ņemot vērā Grieķijas sarežģītos vēlēšanu likumus, balsu skaits, kas tai būs nepieciešams vairākuma nodrošināšanai, lielā mērā būs atkarīgs no tā, kāds būs vispārējais balsu sadalījums.

Ja SYRIZA tomēr neiegūs absolūto vairākumu, tai būs jāmēģina izveidot koalīcija ar kādu no mazākajām partijām, vai arī jāpanāk vienošanās, kas tai ļautu izveidot mazākuma valdību ar «ad hoc» atbalstu parlamentā no citiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu