Ciprs nodevis Grieķijas premjerministra zvērestu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušās kreiso ekstrēmistu partijas SYRIZA līderis Aleksis Ciprs pirmdien nodevis premjerministra zvērestu, kļūstot par valsts jaunāko premjeru 150 gados.

40 gadus vecais Ciprs, kā parasti bez kaklasaites, arī lauza tradīciju un deva civilo, nevis reliģisko zvērestu, solot «vienmēr kalpot grieķu tautas interesēm».

Ciprs vēlas ar starptautiskajiem aizdevējiem sākt jaunas sarunas par Grieķijas parāda atmaksu.

Grieķijas parādsaistības šobrīd veido 175% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un liela daļa ekspertu uzskata, ka tās nav ilgtspējīgas.

Svētdien notikušajās Grieķijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi SYRIZA, kas saņēmusi 36,34% vēlētāju atbalstu, liecina dati, kas iegūti pēc 99,8% balsu apkopšanas.

Atbilstoši pašreizējiem rezultātiem SYRIZA iegūs 149 no 300 parlamenta mandātiem, un tai absolūtā vairākuma nodrošināšanai pietrūks vien divu mandātu.

Līdz šim valdījusī centriski labējā partija «Jaunā demokrātija» ierindojusies otrajā vietā, krietni atpaliekot no uzvarētājiem. «Jaunā demokrātija» saņēmusi 27,81% balsu un parlamentā tikusi pie 76 mandātiem.

Neonacistu partija «Zelta rītausma» ar 6,28% balsu un 17 mandātiem ierindojusies trešajā vietā.

Nesen izveidotā centristu partija «To Potami» («Upe») palikusi ceturtajā vietā ar 6,05% balsu un 17 mandātiem.

Tai seko kompartija ar 5,47% un 15 mandātiem, labējā taupības pretinieku partija «Neatkarīgie grieķi» ar 4,75% un 13 mandātiem, līdzšinējās koalīcijas partneri sociālistu partija PASOK ar 4,68% un 13 mandātiem.

Bijušā premjerministra un PASOK līdera Georga Papandreu izveidotā Demokrātisko sociālistu kustība saņēmusi vien 2,46% balsu un parlamentā nav iekļuvusi.

Lai iekļūtu likumdevēju sapulcē, partijai ir jāsaņem vismaz 3% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu