ANO: Mariupoles apšaude var tikt atzīta par kara noziegumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Sestdien notikusī Ukrainas Doņeckas apgabala Mariupoles pilsētas apšaude, kurā tika nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju, var tikt atzīta par kara noziegumu, pirmdien ANO Drošības padomes īpašajā sēdē paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks Džefrijs Feltmans.

Atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ekspertu atzinumam, kas veikuši apšaudē cietušo vietu apskati,

uzbrukums noticis no teritorijas, kas atrodas prokremlisko kaujinieku kontrolē,

sacīja Feltmans.

Uzbrukuma rezultātā nogalināti vairāki desmiti cilvēku, arī sievietes un bērni, un ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku.

«Mums ir jādod nepārprotams signāls - vainīgie ir jānodod tiesai un viņiem par to ir jāatbild,» sacīja Feltmans. «Mēs mudinām Krievijas vadību izmantot savu ietekmi un aicināt nemierniekus nekavējoties pārtraukt naidīgās darbības.»

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere apsūdzēja Maskavu, ka tā «starptautisko sabiedrību uzskata par muļķiem», atbildību par vardarbību uzkraujot Ukrainas pusei.

Patiesībā uzbrukums Mariupolei, par kuru paziņoja separātistu līderis Aleksandrs Zaharčenko, bija sagatavots Maskavā.

«To īsteno Krievijas sagatavotie un finansētie separātisti, separātisti, kas izmanto Krievijas raķetes un tankus un kurus atbalsta Krievijas karaspēks,» uzsvēra Pauere.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām «Grad», ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 100 - ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu