Argentīnā pēc aizdomīgas prokurora nāves izformēs izlūkdienestu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere pirmdien paziņoja, ka viņa izformēs izlūkdienestu saistībā ar aizdomīgu prokurora nāvi, kas šomēnes notika dažas stundas pirms tam, kad prokurors būtu nācis klajā ar skandalozām apsūdzībām pret prezidenti.

51 gadu vecais prokurors Alberto Nismans 18.janvārī tika atrasts miris ar šāvienu galvā savā Buenosairesas mājoklī. Nismans nākamajā dienā Kongresa sēdē būtu apsūdzējis Kiršneri par to, ka viņa traucējusi viņam izmeklēt 1994.gadā sarīkotu sprādzienu ebreju labdarības fondu federācijas birojā.

Kiršnere noliedz šīs apsūdzības un apgalvo, ka Nismana nāve, kas sākotnēji tika uzskatīta par pašnāvību, esot sazvērestība viņas diskreditēšanai.

Kiršnere pirmdien paziņoja, ka viņa plāno izformēt Izlūkošanas sekretariātu un izveidot Federālo izlūkošanas aģentūru. Šīs aģentūras vadību izvēlētos valsts prezidents, bet izvēle būtu jāapstiprina Kongresa augšpalātai Senātam.

Prezidente sacīja, ka viņa iesniegs Kongresam savu izlūkošanas sistēmas reformu likumprojektu, pirms viņa nākamnedēļ dosies uz Ķīnu.

1994.gadā sarīkotais sprādziens, kurā gāja bojā 85 cilvēki, vēl aizvien nav atrisināts.

Nismans apsūdzēja Kiršneri un ārlietu ministru Ektoru Timermanu Irānas amatpersonu piesegšanā, kas bijušas iesaistītas šajā sprādzienā.

Pēc Nismana nāves Kiršnere izteica pieņēmumu, ka ar prokuroru manipulējuši bijušie izlūkdienesta aģenti, kas pēc tam viņu nogalinājuši, lai nomelnotu prezidenti. Kiršnere nav minējusi nekādus pierādījumus, kas apstiprinātu šo viņas pieņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu