Amatpersonas satrauktas par antisemītisma pieaugumu Francijā - iejauksies prezidents

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien solījis cīnīties pret antisemītisma pieaugumu Francijā, paziņojot, ka valdība līdz februāra beigām nāks klajā ar plānu rasisma un antisemītisma apkarošanai.

Francijas Ebreju organizāciju apvienība (CRIF) otrdien paziņoja, ka antisemītisku uzbrukumu skaits pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, ir dubultojies. Proti, 2013.gadā Francijā fiksēti 423 šādi uzbrukumi, bet 2014.gadā jau 851.

No 105 līdz 241 pieaudzis arī fizisku uzbrukumu skaits, liecina CRIF rīcībā esošā informācija.

«Šie antisemītiskie akti veido 51% no rasistiskajiem aktiem, kas pastrādāti Francijā, kamēr ebreji veido tikai vienu procentu no Francijas iedzīvotājiem,» norādīja CRIF.

Francijā mīt 500 līdz 600 tūkstoši ebreju. Tā ir Eiropas lielākā ebreju kopiena un trešā lielākā ebreju kopiena pasaulē aiz Izraēlas un ASV.

Francija ir mājvieta arī aptuveni pieciem miljoniem musulmaņu, kas ir lielākā musulmaņu kopiena Eiropā.

CRIF norādīja, ka vērojams ļoti nozīmīgs un satraucošs vardarbīgu antisemītisku uzbrukumu skaita pieaugums, un brīdināja, ka antisemītiski aizspriedumi Francijā ir plaši izplatīti.

Arī Olands norādīja, ka sazvērestības teorijas un naids pret Izraēlu, kas izplatās sociālajos medijos, uzkurina šādus uzbrukumus.

«Lielajiem interneta pakalpojumu sniedzējiem ir jāuzņemas atbildība. Viņi vairs nevar aizvērt acis, vai arī viņi tiks uzskatīti par līdzzinātājiem,» holokausta piemiņas pasākumā Parīzē norādīja Olands.

Viņš apliecināja cieņu 76 000 Francijas ebreju, kuri Otrā pasaules kara laikā tika deportēti uz nacistu nāves nometnēm.

Sarunājoties ar saujiņu izdzīvojušo un viņu gados jaunajiem radiniekiem, Olands aicināja viņus runāt par notikušo, lai noziegumi netiktu aizmirsti.

«Ir ļoti svarīgi, lai jūs parādītu jaunajiem cilvēkiem, kur jūs bijāt (..). Tas, ko nacisti gribēja paveikt, bija iznīcināt visas ebreju tautas pēdas,» norādīja prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu