Krievijas opozīcija plāno masu protestus pret Putinu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas opozīcijas līderi, tostarp Aleksejs Navaļnijs, martā plāno masu protestus pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuru opozīcija vaino valsts ekonomiskajās nedienās.

«Es aicinu visus maskaviešus un galvaspilsētas viesus 2015.gada 1.martā iziet ielās un piedalīties miermīlīgā masu demonstrācijā - pretkrīzes pavasara gājienā,» otrdien paziņoja Navaļnijs.

Opozīcijas līderi ar šādu aicinājumu nāca klajā neilgi pēc tam, kad Krievijas valdība apstiprināja daļu no 21 miljarda dolāru lielā krīzes plāna, kas izstrādāts ekonomikas atdzīvināšanai, kurai šogad tiek prognozēta dziļa lejupslīde.

Tikmēr starptautiskā reitingu aģentūra «Standard&Poor's» (S&P) pirmdien pazemināja Krievijas suverēno kredītreitingu līdz «atkritumu» līmenim «BB+». Pēc Navaļnija domām, šis solis ir atmetis Krieviju atpakaļ 2005.gadā.

«Gājiena ideja ir vienkārša: tie, kas strādā Kremlī, ir visu salaiduši dēlī un turpinās salaist dēlī. Viņiem bija 15 gadi un trīs triljoni dolāru no mūsu dabas resursu pārdošanas (..). Pēc naftas naudas rīšanas daudzu gadu garumā esošais režīms ir novedis valsti strupceļā un ir pilnībā bankrotējis. Putins un viņa valdība nevar izvest valsti laukā no krīzes, un tam būtu jāaiziet,» savā blogā norādīja Navaļnijs.

Viņš piebilda, ka gājiens, kura organizēšanā iesaistījušies arī liberālās opozīcijas līderi Boriss Ņemcovs un Mihails Kasjanovs, ļaus izteikt prasības, kas svarīgas ne tikai opozīcijai, bet vairumam Krievijas iedzīvotāju.

Organizatori pieprasa Maskavai pārtraukt atbildes pasākumus Rietumu sankcijām, proti, importa aizliegumu Rietumu pārtikas precēm, kā arī samazināt izdevumus aizsardzībai un izbeigt naidīgo attieksmi pret Ukrainu, norādīja Ņemcovs.

Tomēr plānotais gājiens būs pārbaudījums opozīcijas spējām novadīt sabiedrības dusmas par ekonomiskajām nedienām pret Putinu.

Krievijas premjerministra vietnieks Igors Šuvalovs Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā (WEF) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka krievi ir gatavi Putina dēļ badoties.

«Mēs savā valstī izturēsim visas grūtības, ēdīsim mazāk pārtikas, lietosim mazāk elektrības (..), taču, ja jutīsim, ka kāds no ārpuses pret mūsu gribu vēlas nomainīt mūsu līderi (..), mēs būsim vienotāki nekā jebkad iepriekš,» paziņoja Krievijas vicepremjers.

Viņš piebilda, ka Rietumi vienkārši nesaprotot «krievu mentalitāti» un ka ekonomiskā krīze un sankcijas nespēšot iedragāt Putina pozīcijas un mainīt viņa nostāju Ukrainas jautājumā.

Tajā pašā laikā viņš bija spiests atzīt, ka tā ir tikai šķietamība, ka pašreizējā krīze Krievijā ir vieglāka nekā 2009.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu