Zinātnieki atklājuši, kā «ATvārīt» jau izvārītu olu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/rmt

Zinātnieki atklājuši veidu, kā «atvārīt» jeb no vārītas par atkal nevārītu pārvērst parastu vistas olu, vēsta «The Independent». Pie tam tas nav vis tik bezjēdzīgi, kā varētu izklausīties, jo šis atklājums var palīdzēt vēža ārstēšanā, biotehnoloģijās un virknē pārtikas ražošanas procesu.

Neparastais pētījums īstenots ar ASV un Austrālijas valdības atbalstu.

«Jā, mēs esam atklājuši, kā padarīt par nevārītu jau izvārītu vistas olu,» pompozi paziņoja pētījuma galvenais vadītājs, ķīmijas, molekulārās bioloģijas un bioķīmijas profesors Kalifornijas Irvina universitātē.

Pētījums ir nozīmīgs, jo olas baltums satur olbaltumvielas, kas vārīšanas procesā pilnībā mainās, to struktūra «sapiņķerējas», un līdz šim uzskatīja, ka šis process ir neatgriezenisks.

Tomēr, pievienojot urīnvielu, lai vārīto olu noārdītu, un tad lietojot lielas jaudas tehniku (Vortex fluid device jeb virpuļplūsmas šķidruma ierīci), zinātnieki panāca, ka olbaltumvielas atgūst savu iepriekšējo struktūru.

«Nav tā, ka mēs šajā gadījumā esam ieinteresēti olu vārīšanas noslēpumos - tas ir tikai veids, kā demonstrēt, cik šis process ir iespaidīgs,» stāsta zinātnieki.

Šāda ātra un efektīva metode, kas varētu atgriezt «otru elpu» izniekotām, par nederīgām kļuvušām olbaltumvielām, varētu revolucionizēt virkni ražošanas un zinātnisko procesu.

Piemēram, vēža antivielu izstrāde tiek veikta, izmantojot ļoti dārgas kāmju olnīcu šūnas, un izmantoti tiek tikai svaigi materiāli. Zinātnieku atklātās metodes lietošana varētu vēža pētniecību un ārstēšanu padarīt krietni lētāku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu