Izmeklēšana: Ļitviņenko mēģināja noindēt divas reizes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā otrdien sākās pirmstiesas izmeklēšana par bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvu tēju Londonā 2006.gada 1.novembrī, klajā nākot informācijai, ka pirms tam ir noticis vēl viens indēšanas mēģinājums.

Izmeklēšanas jurists Robins Tems otrdien atklāja, ka ir atrastas polonija pēdas vietā, kur 2006.gada 16.oktobrī tikās Ļitviņeko un par viņa noindēšanu aizdomās turētie Andrejs Lugovojs un Dmitrijs Kovtuns, kas liecina par iepriekšēju indēšanas mēģinājumu.

«Viena no pašām svarīgākajām lietām, ko liecina pierādījumi, ir tā, ka Ļitviņenko tika indēts nevis vienu reizi, bet divas,» viņš norādīja.

Tems arī paziņoja, ka Vācijā dzīvojošs Kovtuna draugs liecinās, ka Kovtuns esot teicis, ka viņam ir inde un ir jāatrod pavārs, lai noindētu Ļitviņeko.

«Kovtuns sacīja, ka viņam ir ļoti dārga inde un viņam ir vajadzīgs pavārs, lai pievienotu to Ļitviņenko ēdienam vai dzērienam,» piebilda Tems.

Izmeklēšanas tiesnesis Roberts Ouens norādīja, ka aiz slēgtām durvīm notiekošā pirmstiesas izmeklēšana pārbaudīs izlūkdienestu materiālus par «Krievijas valsts atbildību».

Izmeklēšana ilgs divus mēnešus un Ouens uzsvēra, ka viņa ziņojums būs gatavs līdz gada beigām.

Jau ziņots, ka ASV spiegi ir pārtvēruši saziņu starp galvenajiem aizdomās turētajiem lietā par Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvu tēju Londonā 2006.gadā, saistot viņa noindēšanu ar Krievijas valsti, sestdien vēstīja britu laikraksts «Daily Telegraph».

Laikraksts ziņoja, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) ieguva elektroniskās vēstules, kas starp Londonu un Maskavu tika nosūtītas neilgi pēc Ļitviņenko nāves. Ļitviņenko, kas atklāti kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-2.

Lielbritānijas varas iestādes ir saņēmušas pierādījumus, kas, kā tiek vēstīts, tieši norāda uz Kremli, tomēr nav iesniedzami tiesā, norādīja «Daily Telegraph».

Tomēr Ļitviņenko atraitne Marina ir vērsusies NSA ar lūgumu atklāt pārtvertās sarakstes saturu, sakot, ka tas ir jāpadara pieejams bijušajam britu tiesnesim Robertam Ouenam, kurš vada deviņu nedēļu publisku izmeklēšanu Anglijas un Velsas Augstajā tiesā Londonā. Izmeklēšanas, kas sāksies otrdien, formāts nozīmē, ka pirmo reizi tiesa varēs izskatīt slepenus izlūkošanas dokumentus, lai gan tomēr tas notiks aiz slēgtām durvīm.

Ļitviņenko pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli par līdzdalību viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Ļitviņenko nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

Lielbritānijas policija ir pieprasījusi Krievijas pilsoņu Lugovoja un Kovtuna aizturēšanu saistībā ar Ļitviņenko nāvi, tomēr Krievija ir atteikusies viņus izdot. Abi savu saistību ar disidenta nāvi noliedz.

Marina Ļitviņenko pērn ir lūgusi pieeju «NSA pārtvertajai telefona saziņai starp Andreja Lugovoja kungu un Dmitrija Kovtuna kungu no Londonas Lielbritānijā laika posmā no 2006.gada 15.oktobrim līdz 1.novembrim».

Augsta ranga NSA amatpersona Pols Plaskovskis britu laikrakstam atbildēja, ka NSA nevar atklāt «nedz informācijas pastāvēšanu, nedz nepastāvēšanu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu