Sadursmēs starp policiju un demonstrantiem Kosovā 80 ievainotie

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosovā otrdien notika sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kuri pieprasīja serbu tautības ministra demisiju etniskajiem albāņiem aizskarošu izteikumu dēļ, un šajās sadursmēs tika ievainoti vismaz 80 cilvēku.

Policija raidīja asaru gāzi un šāva ar ūdens lielgabalu, lai izklīdinātu tūkstošiem etnisko albāņu nacionālistiskās partijas «Pašnoteikšanās» atbalstītāju, kuri meta akmeņus un mēģināja ielauzties valdības ēkās galvaspilsētas Prištinas centrā.

Starp ievainotajiem bija 56 policisti, no kuriem divi guvuši nopietnus ievainojumus. Vairāk nekā 100 cilvēku tika aizturēti.

Uz neilgu laiku tika aizturēts pat Prištinas mērs Špends Ahmeti, kurš piedalījās demonstrācijā kā partijas «Pašnoteikšanās» biedrs.

Demonstrācija Prištinā bija jaunākais no protesta pasākumiem, kuru dalībnieki pieprasīja atlaist darba un sociālās labklājības ministru Aleksandaru Jablanoviču - vienu no trim etniskajiem serbiem premjerministra Isas Mustafas valdībā.

Jablanovičs pirms divām nedēļām izraisīja sašutumu, nosaucot par «mežoņiem» etnisko albāņu grupu, kas
mēģināja neļaut serbu svētceļniekiem apmeklēt klosteri Kosovas rietumos pareizticīgo Ziemassvētku laikā. Šī grupa bija apgalvojusi, ka starp šiem svētceļniekiem esot «kara noziedznieki».

Jablanovičs vēlāk publiski atvainojās par saviem izteikumiem.

Kosovā, kur no 1,8 miljoniem iedzīvotāju 90% ir etniskie albāņi, dzīvo arī 120 tūkstoši etnisko serbu.

Mustafa iekļāva trīs serbu ministrus savā valdībā, kurā ir pavisam 21 cilvēks, lai uzlabotu attiecības ar Kosovas lielāko etnisko minoritāti serbiem un ar Serbiju, kura vēl aizvien neatzīst Kosovas neatkarību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu