ASV aicina NATO ātri izveidot štābus sešās «piefrontes» valstīs Eiropā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO ir jāsaglabā savs kurss attiecībā uz Ukrainu un ātri jāizveido alianses pavēlniecības un vadības centri sešās «piefrontes valstīs» Eiropā, otrdien paziņoja ASV valsts sekretāra vietniece Viktorija Nulenda. «Mums ir jāsaglabā mūsu drošības saistības vienam pret otru,» sacīja Nulenda. Viņa piebilda, ka visām NATO valstīm ir jādod ieguldījums jaunajos «triecienspēkos, kas ļaus mums ātri nosūtīt karaspēku uz karstajiem punktiem». «Un mums iespējami ātri ir jāizveido pavēlniecības un vadības centri visās sešās piefrontes valstīs,» sacīja Nulenda.

Jau vēstīts, ka NATO Militārā komiteja 22.janvārī nolēma izveidot starptautiskus štābus sešās Centrālās un Austrumeiropas valstīs - Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Rumānijā. Piecas no šīm valstīm robežojas ar Ukrainu vai ar Krieviju, kura īsteno agresiju pret Ukrainu.

«NATO ir aizsardzības alianse. Mūsu mērķis ir atturēšana no agresijas, bet, ja tas neizdotos, mums ir jābūt gataviem» atvairīt agresiju, sacīja Nulenda savā uzrunā Vašingtonas domnīcai «Brookings Institution».

Viņa arī uzsvēra, ka «Ukrainas frontes līnija brīvībai ir arī mūsējā».

«Visām alianses dalībvalstīm tagad ir jādod iespējami liels ieguldījums šajos centienos un visām ir jāpilda savi .. solījumi attiecībā uz aizsardzības izdevumiem,» sacīja Nulenda.

Runājot par ASV un Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Krieviju, Nulenda uzstāja, ka to mērķis ir nevis sodīt Krievijas tautu, bet piespiest Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu mainīt savu politiku.

«Vēl pirms dažām nedēļām mēs pie [sarunu] galdiem Eiropā un Vašingtonā runājām par to, ka sankcijas var tikt mīkstinātas, kad tiks pilnīgi īstenotas Minskas [pamiera] vienošanās,» sacīja Nulenda.

«Tagad pēc pagājušonedēļ notikušajiem Minskas pamiera vienošanos rupjiem pārkāpumiem .. mēs esam spiesti runāt par nepieciešamību palielināt Krievijas izmaksas,» piebilda Nulenda.

«Mēs noraidām šodien Maskavā populāro stāstu, ka vēlamies vāju Krieviju. Nekas nevar būt tālāk no patiesības [kā šis stāsts],» sacīja Nulenda. «Mēs gribējām un vēl arvien gribam demokrātisku Krieviju, kas respektētu likuma varu pašu zemē un ārvalstīs,» viņa uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu