ASV pauž gatavību paplašināt sankcijas pret Krieviju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savienotās Valstis ir gatavas palielināt sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās lomu Austrumukrainas konfliktā, viesojoties Kijevā, trešdien paziņojis ASV finanšu ministrs Džeikobs Lū.

«Mūsu pirmā izvēle ir diplomātisks risinājums, kas ļautu mums samazināt sankcijas. Bet mēs esam gatavi darīt vairāk, ja nepieciešams,» norādīja Lū.

Viņš atgādināja, ka ASV jau no paša sākuma ir izteikušās skaidri - ja Maskava izpildīs Minskas vienošanās nosacījumus, sankcijas var tikt mazinātas.

Lū arī paziņoja, ka Vašingtona ir gatava piešķirt Ukrainai aizdevuma garantijās kopumā līdz trim miljardiem dolāru, ja Kijeva īstenos ekonomiskās reformas.

«Ukrainas valdība turpina virzīties uz priekšu ar savas ambiciozās reformu dienaskārtības īstenošanu, un tai nepieciešams starptautiskās sabiedrības atbalsts,» paziņoja Lū.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Reaģējot uz Krievijas apbruņoto un finansēto kaujinieku sestdienas uzbrukumu Mariupolei, kurā tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 100 ievainoti, Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni ir izsludinājusi ES dalībvalstu ārlietu ministru ārkārtas tikšanos ar mērķi izstrādāt savienības atbildi uz šiem notikumiem.

Krievija joprojām noliedz, ka tā atbalstītu kaujiniekus Austrumukrainā, un apgalvo, ka Rietumu sankciju mērķis ir graut prezidenta Vladimira Putina varu un vājināt Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu