Krievijas Augstākā tiesa noraida Tieslietu ministrijas prasību slēgt «Memorial»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas Augstākā tiesa trešdien noraidīja Tieslietu ministrijas prasību likvidēt cilvēktiesību organizāciju «Memorial» («Memoriāls»), kas ir viens no retajiem gadījumiem, kad pilsoniskās sabiedrības pārstāvji tiesā uzvar valsti.

Tiesnese Alla Nazarova noraidīja Tieslietu ministrijas prasību likvidēt «Memorial», kas ievērību izpelnījās ar padomju laiku represiju atmaskošanu, saistībā ar konstatētiem pārkāpumiem tās darbībā, īpaši organizācijas struktūrā, kā arī ārvalstu finansējuma saņemšanā.

«Memorial», kurai ir plašs biroju tīkls visā valstī, paziņoja, ka ministrijas prasība ir daļa no valdības represijām.

Krievijas Tieslietu ministrija pēc Augstākās tiesas sprieduma nolasīšanas paziņoja, ka «Memorial» ir novērsusi visas nepilnības un tādēļ lieta pret organizāciju ir slēgta.

«Memorial» pārstāvji apsveica tiesas spriedumu, tomēr brīdināja, ka varas iestādes joprojām cenšas iegrožot nevalstisko organizāciju darbību.

«Ir labi, ka veselais saprāts uzvarēja,» tiesā teica «Memorial» augsta ranga biedrs Jans Račinskis, tomēr atzina, ka to esot grūti pieņemt kā pilnīgu organizācijas uzvaru.

Cits organizācijas valdes loceklis Oļegs Orlovs tiesas spriedumu saistīja ar spēcīgu sabiedrisko kampaņu «Memorial» atbalstam, tomēr brīdināja, ka «vispārējā situācija Krievijas pilsoniskajā sabiedrībā ir briesmīga».

«Memorial» darbību sāka Padomju Savienības pastāvēšanas pēdējos gados, publiskojot Staļina laika nežēlības un pieminot upurus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau ilgu laiku pauž aizdomas, ka nevalstiskās organizācijas (NVO), sevišķi ar ārvalstu finansējumu, ir Rietumvalstu priekšposteņi, lai iejauktos Krievijas politikā. Pēc Putina atgriešanās prezidenta amatā 2012.gadā parlaments pieņēma likumu, ka visām NVO ar ārvalstu finansējumu, kas iesaistās politiskā darbībā, ir jāreģistrējas kā «ārzemju aģentiem».

«Memorial», tāpat kā daudzas citas NVO, atteicās reģistrēties kā «ārvalstu aģents», jo šis termins ietver valsts nodevības un spiegošanas darbības.

Citā prāvā «Memorial» cīnās pret tās kvalificēšanu par «ārvalstu aģentu» .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu