Vācija aicina Grieķijas jauno valdību būt godīgai pret eiropiešiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels trešdien aicināja Grieķijas jauno valdību ar godīgumu izturēties pret līdzpilsoņiem Vācijā un citviet Eiropas Savienībā (ES), kas palīdzēja glābt krīzes mākto valsti.

Grieķijai «ir jāizrāda godīgums pret cilvēkiem Vācijā un eiro zonā, kas izrādīja solidaritāti» Grieķijai, Gabriels sacīja žurnālistiem pēc tam, kad Grieķijas jaunais premjerministrs Aleksis Ciprs no galēji kreiso partiju apvienības «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) brīdināja, ka Grieķija vairs akli nepakļausies ES un pieprasīja godīgu vienošanos ar kreditoriem.

«Mūsu mērķis ir saglabāt Grieķiju eiro zonā,» teica Gabriels. «Tomēr ir jābūt godīgumam pret mūsu pašu iedzīvotājiem,» viņš piebilda.

«Grieķija nevar vienkārši ņemt un izvēlēties, ko tā vēlas vai nevēlas darīt, un sagaidīt, ka tās kaimiņvalstis iesaistīsies pārkāpumā,» uzstāja Vācijas ekonomikas ministrs.

Viņš paskaidroja, ka nav pareizi, ka valsts neīsteno reformas un sagaida, ka tie, kas valstī nestrādā un nedzīvo, samaksās rēķinu.

Grieķijas jaunajai valdībai tagad ir iespēja risināt valsts daudzās dažādās problēmas ar «atšķirīgu perspektīvu».

«Mēs ceram uz godīgu dialogu ar jauno valdību,» par sadarbību teica Gabriels.

Grieķijas partneri eiro zonā valstij kopumā dažādos posmos ir aizdevuši nepilnus 200 miljonus eiro caur Eiropas Finanšu stabilitātes instrumentu un divpusējiem aizdevumiem.

Eiropas lielākā ekonomika un faktiskā maksātāja Vācija ir sniegusi lielāko daļu no atbalsta Grieķijai.

Savā pirmajā uzrunā Grieķijas jaunajai valdībai Ciprs teica, ka vēlas «dzīvotspējīgu, godīgu un abpusēji izdevīgu risinājumu humānajai katastrofai», kādu, viņa vērtējumā, Grieķija ir piedzīvojusi starptautisko aizdevēju uzspiestās taupības politikas rezultātā.

40 gadus vecais Grieķijas premjers uzstāja, ka valsts vairs nevēlas pakļauties «padevības politikai», kas bija tieši vērsts pret ES un Starptautisko Valūtas fondu.

«Mūsu cilvēki cieš un pieprasa cieņu,» Ciprs teica un paziņoja, ka «mums ir jānoasiņo, viņu cieņu aizstāvot».

Jaunās Grieķijas valdības pret taupības pasākumiem vērstā darba kārtība ir satricinājusi finanšu tirgus, atjaunojot bažas par to, ka Grieķija varētu sagraut eiro zonu.

Vācijas un citu ES dalībvalstu pārstāvji ir uzsvēruši, ka Grieķijai ir pienākums izpildīt iepriekš uzņemtās saistības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu