Sidnejā bojāgājušo ķīlnieci nogalinājuši policijas ložu fragmenti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijas pilsētas Sidnejas kafejnīcā decembrī notikušajā ķīlnieku krīzē vienu ķīlnieci nogalināja atlekuši policijas ložu fragmenti, ceturtdien tika paziņots šīs ķīlnieku krīzes izmeklēšanas sākumā.

Jau ziņots, ka divi no ķīlniekiem - 38 gadus vecā advokāte Ketrina Dousone un 34 gadus vecais kafejnīcas menedžeris Tori Džonsons, kā arī 50 gadus vecais ķīlnieku sagrābējs islāmists Mans Harons Moniss gāja bojā, kad policija 16.decembra agrā rītā (15.decembra vakarā pēc Latvijas laika) iebruka kafejnīcā un izbeidza 16 stundas ilgušo ķīlnieku krīzi.

«Dousonei trāpīja sešas policijas lodes vai ložu fragmenti, kas atleca no cietām virsmām,» paziņoja advokāts Džeremijs Gormlijs, kurš asistē tiesu mediķa veiktā izmeklēšanā.

«Viens fragments trāpīja lielam asinsvadam. Viņa ātri zaudēja samaņu un drīz pēc tam nomira,» sacīja Gormlijs.

Irānā dzimušais Moniss 15.decembrī sagrāba 18 ķīlniekus šokolādes ražotājfirmas «Lindt» kafejnīcā un piespieda trīs ķīlniekus turēt vitrīnā melnu karogu, uz kura baltiem burtiem arābu valodā bija uzrakstīts islāma ticības apliecinājums.

Gandrīz sešas stundas pēc ķīlnieku krīzes sākuma pa kafejnīcas pa sānu durvīm izbēga trīs ķīlnieki vīrieši. Apmēram stundu pēc tam izbēga arī divas ķīlnieces - šīs kafejnīcas darbinieces.

Jaundienvidvelsas štata Tiesu medicīnas tiesa ir sākusi izmeklēt ķīlnieku krīzes laikā notikušo, policijas reakciju un Monisa motīvus.

Gormlijs paziņoja, ka otru ķīlnieku Džonsonu ar šāvienu pakausī nogalināja Moniss neilgi pēc tam, kad daži ķīlnieki izbēga no kafejnīcas.

«Moniss lika Džonsonam nomesties ceļos uz kafejnīcas grīdas. Pēc īsa brīža Moniss vienkārši iešāva viņam pakausī,» sacīja Gormlijs. Tiek uzskatīts, ka Džonsons nomira uzreiz pēc šī šāviena.

Gormlijs sacīja, ka šī šāviena aculiecinieks bija policijas snaiperis, un policijai tika dota pavēle iebrukt kafejnīcā.

Policisti vispirms iemeta kafejnīcā 11 apdullinošas granātas, bet pēc tam raidīja 22 šāvienus, savukārt Moniss raidīja vēl divus šāvienus.

Monisam galvā trāpīja vismaz divas policijas lodes vai to fragmenti, bet vēl 11 policijas lodes vai to fragmenti trāpīja citur viņa ķermenī.

Ķīlnieku krīzes laikā Moniss izšāva pavisam piecas reizes, tai skaitā vienu reizi uz Džonsonu.

Izmeklēšanā tiks pētīti arī Monisa apgalvojumi, ka viņa darbības esot džihādistu grupējuma «Islāma valsts» uzbrukums Austrālijai, kā arī tiks noskaidrots, vai viņam bijuši sakari ar teroristiem.

Moniss bija sevi pasludinājis par musulmaņu garīdznieku. Vēl pirms šīs ķīlnieku krīzes pret viņu notika vairākas izmeklēšanas par vardarbīgiem noziegumiem, tomēr viņš bija atbrīvots pret drošības naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu