Kubas prezidents izvirza nosacījumus attiecību normalizēšanai ar ASV

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kubas prezidents Rauls Kastro trešdien izvirzīja nosacījumus attiecību normalizēšanai ar ASV, pieprasot izbeigt ASV īstenoto embargo, atdot Gvantanamo līča bāzi un svītrot Kubu no terorismu atbalstošo valstu saraksta.

Kastro izvirzīja šīs prasības nedēļu pēc tam, kad Kubu apmeklēja augsta ranga ASV delegācija. 17.decembrī abas valstis vienojās atjaunot diplomātiskās attiecības, kas tika pārtrauktas 1961.gadā.

Kuba ir ilgi vainojusi ASV noteikto embargo savās ekonomiskajās problēmās, un valstī izlikti plakāti pielīdzina šīs ekonomiskās sankcijas «genocīdam» pret Kubu.

Kastro, sakot runu Latīņamerikas un Karību jūras valstu kopienas (CELAC) samitā Kostarikā, paziņoja, ka «galvenā problēma» vēl arvien ir «blokāde» un ka ceļš uz tās izbeigšanu būs «ilgs un grūts».

«Diplomātisko attiecību nodibināšana ir sākums procesam uz divpusējo attiecību normalizāciju, bet šī [normalizācija] nebūs iespējama, kamēr pastāv blokāde,» sacīja Kastro.

ASV prezidents Baraks Obama pagājušonedēļ aicināja ASV Kongresu izbeigt embargo pret Kubu, kas tika noteikts 1962.gadā un ir svarīgs iemesls saspīlējumam starp abām valstīm. Obama šomēnes izmantoja prezidenta pilnvaras izpildvaras jomā, lai mīkstinātu Kubai noteiktos ceļošanas un tirdzniecības ierobežojumus.

Kastro trešdien sacīja, ka ASV prezidentam vajadzētu izdarīt vairāk.

CELAC 33 dalībvalstis atbalstīja Kastro aicinājumu atcelt embargo. Šī valstu organizācija, kurā nav iestājušās ASV, tika izveidota pēc Venecuēlas nelaiķa prezidenta sociālista Ugo Čavesa iniciatīvas.

Kastro savā runā arī sacīja, ka Kuba vēlas, lai ASV to svītrotu no terorismu atbalstošo valstu saraksta, jo atrašanās tajā bloķē Kubas pieeju finanšu institūcijām.

Viņš arī pieprasīja, lai ASV atdotu Kubai nomāto Gvantanamo līča jūras spēku bāzi, kur ASV no 2002.gada ir ierīkojušas cietumu terorismā aizdomās turētām personām. Zemi, uz kuras atrodas šī bāze, Kuba 1903.gadā iznomāja ASV valdībai.

Kastro sacīja, ka Kubas delegācija pagājušonedēļ izklāstījusi minētos nosacījumus ASV amatpersonām un ka ir gaidāmas jaunas sarunas par šiem jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu