Baltijas valstis un Ziemeļvalstis izjūt satraukumu par drošības situāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saasinoties situācijai Ukrainā un novērojot paaugstināto Krievijas militāro aktivitāti šajā reģionā, Baltijas uz Ziemeļvalstis izjūt satraukumu par drošības situāciju, ceturtdien tikšanās laikā atzinis Valsts prezidents Andris Bērziņš un Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Ceturtdien, turpinot oficiālo vizīti Somijā, Bērziņš ar atbildīgajiem ministriem un delegācijas pārstāvjiem piedalījās apaļā galda diskusijā par sadarbību izglītības jomā starp Latviju un Somiju. Diskusijas laikā tika parakstīti arī tīs dokumenti - starp Latvijas Universitātes un Helsinku Universitāti sadarbības memorands, starp Rīgas Tehnisko universitāti un Somijas Tehniskās Izpētes centru saprašanās memorands un starp Latvijas Mākslas akadēmiju un Ālto Universitātes Mākslas, sadarbības līgums.

Pēc izglītības diskusijas Valsts prezidents Andris Bērziņš devās uz tikšanos ar Somijas premjerministru Aleksandru Stubu (Alexander Stubb), kuras laikā tika pārrunāti abu valstu divpusējā sadarbība, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē būtiskākie mērķi, kā arī ar Ukrainas krīzi saistītie jautājumi un drošība reģionā.

Abas puses pauda vienotu viedokli, ka Latvijas un Somijas sadarbība un draudzība ir ļoti augstu vērtējama un vēsturiski cieša. Somijas premjerministrs piebilda, ka, allaž tiekoties ar baltiešiem vai ziemeļvalstu kolēģiem, viņš jūtas kā tiekoties ar vienas saimes pārstāvjiem.

Valsts prezidents pauda gandarījumu par ciešu sadarbību starp abām valstīm Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūrasreģionam ietvarā, un izcēla Somijas izglītības sistēmas pieredzes pārņemšanas nepieciešamību Latvijā, kas ir augsti novērtēta pasaulē. «Latvija vēlas sadarboties izglītības jomā ar Somiju attīstot sadarbību visās izglītības jomās un tehnoloģiju pārneses pieredzē,» sacīja Bērziņš.

Pārrunājot Latvijas prezidentūras prioritātes, Valsts prezidents pievērsās prioritāšu blokiem - ES konkurētspējas un izaugsmes veicināšanai, digitālā potenciāla izmantošanai ES izaugsmē, kā arī ES lomas stiprināšanai starptautiskajā arēnā, un piebilda, ka nozīmīga ir Eiropas Savienības iekšējā drošība, Austrumu partnerība un Centrālāzijas valstis.

Abas puses bija vienisprātis, ka, saasinoties situācijai Ukrainā un novērojot paaugstināto Krievijas militāro aktivitāti šajā reģionā,

Baltijas un Ziemeļvalstis izjūt satraukumu par drošības situāciju, vienlaikus atzīstot, ka risinājums ir panākams tikai diplomātiskā un sarunas ceļā.

Prezidents apmeklēja izpētes centru «VTT Technical Research Centre of Finland» un Somijas Ģeoloģijas izpētes institūtu. Vizītes noslēgumā prezidents Latvijas vēstniecībā Somijā tikās ar Somijas latviešu kopienu, kā arī piedalījās koncertā par godu Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, kurā uzstājās Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu